Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Choklad- och blåbärstrifle

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Himmelriket i en skål borde man kalla den här desserten som är en variant på trifle, en klassisk brittisk efterrätt. Kladdkaka varvas med fluffig grädde, krämig chokladmousse och söta blåbär innan hela härligheten toppas med chokladtryffel.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 175°
  2. Kladdkaka: Klä en ugnsform, cirka 18x24 centimeter, med bakplåtspapper. Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka kommer inte att gå åt till desserten.
  3. Chokladtryffel: Hacka chokladen till tryffeln grovt. Koka upp vispgrädden (1 ½ deciliter) tillsammans med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter´snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank.
  4. Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar. Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln.
  5. För att göra en chokladmousse, och det är viktigt att den inte är för kall eftersom det då finns risk att moussen skär sig. Spara ½ deciliter av chokladtryffeln till dekor och vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln. Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av grädden till serveringen fluffig.
  6. Till serveringen: Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av bitarna i botten av en serveringsskål. Stänk över lite av likören och strö sedan över en tredjedel av blåbären. Klicka över en del av chokladmoussen och vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär, chokladmousse och grädde. Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den sparade chokladtryffeln.
  7. Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är dags. Desserten är hållbar i 2–3 dagar i kylen.
  8. Lycka till!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • mikaelbalte 30 april 2011

    Hej, eök! Micke

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.