Om du verkligen vill imponera på dina gäster så är den här tårtan perfekt. Den är både vacker och oslagbart god med en syrlig citronkräm och fyllig chokladbotten.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter. Blanda samman ingredienserna till bottnen, utom aprikoser, nötter och mandel.
- Hacka aprikoserna. Rosta hasselnötterna i en panna, häll över dem i en handduk och gnugga bort skalet. Skålla och skala mandeln. Hacka nötterna och mandeln grovt och blanda ner dem med aprikoserna i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 15 minuter, bottnen ska vara kladdig. Låt svalna.
- Smält chokladen i vattenbad och blanda ner rice krispies, hasselnötskräm och lite salt. Skeda ner chokladkrämen i formen ovanpå bottnen. Ställ formen i frysen ca 15 minuter.
- Lägg gelatinbladen i vatten. Tvätta limefrukt och citron. Riv skalet och pressa ur saften, ca ½ dl av var. Vispa äggen och hälften av sockret pösigt.
- Koka upp skal och saft från citrusfrukterna med smör och resterande socker. Rör i kastrullen samtidigt som du blandar ner äggröran i citrusblandningen.
- Koka upp medan du vispar. Akta så att smeten inte bränns vid i bottnen. När den första bubblan syns drar du kastrullen från plattan. Häll citronkrämen i en skål.
- Krama ur gelatinet och smält det i 2 msk vatten i en kastrull på svag värme. Blanda ner citronkrämen när den svalnat något. Häll sedan citronkrämen i formen ovanpå chokladlagret. Ställ tårtan i frysen ca 30 minuter. Ställ sedan den i kylen ca 1 timma, tills översta lagret stelnat. Ta ut och servera.
Publicerat den
26 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar