Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Choklad och mangopaj

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Pajen är värd allt jobb som läggs ner.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka samman vetemjölet, matfettet, florsockret och kakaon till en grynig massa till pajdegen. Tillsätt äggulan och vattnet och hacka snabbt samman till en deg. Tyck ut degen i en rund bakform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter, eller använd en vanlig ugnsfast pajform. Ställ kallt i minst 30 minuter.
  2. Skala frukten till mangofyllningen och ta bort kärnorna. Skär köttet i sockerbitsstora tärningar. Koka upp vattnet och sockret i en kastrull. Lägg ner fruktbitarna och låt kompotten koka utan lock i ca 12-15 minuter. Frukten ska då vara mjuk och lagen ska ha kokat in. Ställ åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Klä degskalet invändigt med ett bakpapper och fyll formen med gula ärter. Detta gör man för att degkanten inte ska glida ner under gräddningen. Grädda pajskalet först i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Lyft försiktigt ut papperet med ärterna och grädda skalet ytterligare 5-7 minuter. Ta ut pajskalet och ställ åt sidan att svalna.
  4. Mät upp mjölken, sockret och maizenamjölet i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta genast kastrullen från värmen. Rör ner äggulorna, en i taget. Låt krämen sjuda upp igen under omrörning och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i småbitar och lägg i. Rör om tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Smaksätt med vaniljsocker.
  5. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Bred ut mangokompotten i pajskalet. Fyll med chokladkrämen och bred ut den jämnt. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills marängsmeten är blank och styv.
  6. Bred ut marängsmeten jämnt över pajen så att chokladfyllningen döljs. Strö över lite flagad mandel. Ställ in pajen i övre delen av ugnen och grädda tills marängen fått fin färg, ca 5-6 minuter. Servera pajen kall.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Maripoosa 28 mars 2008

    Oj vad gott det här lät! Ska prova :)

  • MissTankspridd 23 januari 2014

    Jag är ledsen men den här pajen tyckte jag inte var god. Några på kalaset tyckte den var helt okej men ne alltså. Och det beror inte på att jag inte kan baka. Den var inte värt besväret. Men prova och se kanske just du gillar det..

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.