1. Smörj en bakplåt lätt. Lägg chokladen i en värmetålig skål tillsammans med smöret över en kastrull med sjudande vatten tills chokladen har smält. Ta av från värmen och låt svalna en aning.
2. Sikta ner mjölet och bakpulvret i en skål. Tillsätt sockret, polentan, citronskalet, konjaken, ägget och pistaschnötterna.
3. Tillsätt chokladblandningen och rör samman till en lös deg. Dela degen i 2 delar. Mjöla händerna lätt och forma degbitarna till rullar, ca 28 cm långa.
4. Flytta över degrullarna till den smorda plåten och platta till dem så att de blir ca 2 cm tjocka. Grädda i 160°C i 30 minuter tills de har jäst upp och känns fasta.
5. Låt svalna. Skär upp längden i skivor på snedden till tunna kex. Lägg skivorna på plåten igen med lite mellanrum mellan kexen och grädda dem i ytterligare 10 minuter tills de är knapriga.
6. Lägg kexen på galler för att svalna. Sikta florsocker över och förvara dem i en lufttät burk i upp till en vecka.