- Serverar: 20-24 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Tar tid att göra, börja minst dagen före servering.
Instruktioner
- Smörj och strö en rund form med avtagbar kant,
24 centimeter i diameter.
Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn.
Lägg chokladbitar och smörtärningar i en bunke och sätt
den över hett vattenbad att smälta.
Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med
några saltkorn till hårt skum och sätt bunken i kylskåpet
medan resten av smeten görs i ordning.
Vispa gulorna med sockret till ljust skum, cirka 10 minuter
med elvisp.
När chokladen smält lyfts skålen ur vattenbadet. Rör om väl
så att smör och choklad blandas. Låt blandningen svalna
innan den rörs ner i äggpöset.
Blanda malda mandlar och vetemjöl. Vänd ner blandningen
i chokladsmeten. Vänd slutligen försiktigt ner
äggviteskummet. Klicka smeten i formen och släta till ytan.
Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 150 grader 1 timme.
Lägg då folie över kakformen så at ytan inte blir bränd, och
grädda ytterligare 30 minuter. Prova med en sticka, den ska
vara torr när kakan är färdiggräddad. Om inte, grädda 10
minuter ytterligare.
Låt kakan kallna, täck kakan med bakhandduk och en
frottéhandduk. Låt stå i rumstemperaur till nästa dag.
- Fyllning:
Smält choklade på svag värme i en kastrull. Rör ner
grädden, lite i taget. Rör medan allt värms tills det tjocknar.
Det ska inte koka! Ta kastrullen av värmen, låt stå tills chokladsmeten svalnar. Ställ i kylen till dagen därpå. Då
vispas chokladgrädden till fast skum.
- Dela kakan i tre bottnar. Bred fyllningen mellan lagren (ej på det översta). Kakan mår bra av att stå i kylskåpet ett par
timmar. Den håller sig utmärkt ett par dagar i kylen och blir
bara ännu bättre då.
Publicerat den
6 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar