Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladkaka med fyllning

 
  • Serverar: 20-24 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Tar tid att göra, börja minst dagen före servering.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smörj och strö en rund form med avtagbar kant, 24 centimeter i diameter. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Lägg chokladbitar och smörtärningar i en bunke och sätt den över hett vattenbad att smälta. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med några saltkorn till hårt skum och sätt bunken i kylskåpet medan resten av smeten görs i ordning. Vispa gulorna med sockret till ljust skum, cirka 10 minuter med elvisp. När chokladen smält lyfts skålen ur vattenbadet. Rör om väl så att smör och choklad blandas. Låt blandningen svalna innan den rörs ner i äggpöset. Blanda malda mandlar och vetemjöl. Vänd ner blandningen i chokladsmeten. Vänd slutligen försiktigt ner äggviteskummet. Klicka smeten i formen och släta till ytan. Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 150 grader 1 timme. Lägg då folie över kakformen så at ytan inte blir bränd, och grädda ytterligare 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr när kakan är färdiggräddad. Om inte, grädda 10 minuter ytterligare. Låt kakan kallna, täck kakan med bakhandduk och en frottéhandduk. Låt stå i rumstemperaur till nästa dag.
  2. Fyllning: Smält choklade på svag värme i en kastrull. Rör ner grädden, lite i taget. Rör medan allt värms tills det tjocknar. Det ska inte koka! Ta kastrullen av värmen, låt stå tills chokladsmeten svalnar. Ställ i kylen till dagen därpå. Då vispas chokladgrädden till fast skum.
  3. Dela kakan i tre bottnar. Bred fyllningen mellan lagren (ej på det översta). Kakan mår bra av att stå i kylskåpet ett par timmar. Den håller sig utmärkt ett par dagar i kylen och blir bara ännu bättre då.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.