Det här vetebrödet har en härlig chokladfyllning som är svår att motstå. Baka flera kransar på en gång för de är försvinnande goda.
Instruktioner
- Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, mjöl och ägg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa till dubbel storlek, ca en timma.
- Gör fyllningen. Blanda kakao och kokande vatten. Låt kakaoblandningen svalna. Rör under tiden smör och socker så att det blir mjukt. Rör ner smörblandningen i kakaoblandningen och rör om till en smidig kräm.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda igenom degen och kavla ut den till en rektangel, ca 20x30 cm. Bred kakaofyllningen över degen och rulla ihop från långsidan.
- Forma längden med skarven nedåt till en ring. Foga samman ändarna genom att trycka ihop degen.
- Lägg kransen på en bakpappersklädd plåt. Låt kransen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla med ägget och grädda kransen ca 25 minuter. Låt den svalna.
- Blanda florsocker och kakao, droppa i vatten. Rör tills du får en tjock sås. Ringla glasyren över kransen och låt den stelna.
- Istället för att göra en egen chokladfyllning kan du använda dig av färdiga krämer som exempelvis nutella eller hasselnötskräm. Bred ut ca 150 g valfri kräm på degen och följ för övrigt grundreceptet.
Publicerat den
8 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar