Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladmacarons

(6 kommentarer)  
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Min variant på Mia Öhrns fantastiska macarons recept. Krämen är mitt recept och fler tips finns på min blogg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Förbered mandlarna om man saknar mandelmjöl: Börja med att skålla mandeln. Koka upp 4-5 dl vatten i en liten kastrull och häll i 200 gram mandel och koka i 2-3 min. Spola mandlarna i kallt vatten och skala dom. Låt mandlarna torka, gärna ett par timmar innan de mals ner och siktas genom en finmaskig sil.
  2. Macarons kakorna: Sikta upp 110 gram mandelmjöl/malen mandel i en vispskål, väg upp florsocker, vaniljsocker, kakao och blanda det väl med mandeln. Mätt upp äggvitorna i en ren vispskål och vispa på medel hastighet med en elvisp tills smeten är vit och lite bubblig. Häll i strösockret lite i taget och vispa sedan på högsta hastigheten tills det bildas ett fast blankt skum. Vänd på skålen för att se om den är tillräckligt fast, smeten ska stanna i bunken vid testet. Häll över de torra ingredienserna över äggvitorna och vänd ihop med en slickepott till smeten är jämn och blank. Smeten ska vara trögflytande men inte för fast, den ska flyta ut lite när man spritsar ut den på bakplåtspapper. Är den för fast, fortsätt röra runt i smeten tills du når önskad konsistens. Häll över smeten i en sprits och klicka ut små runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Storleken är lite en smaksak, men jag gillar att göra dem ganska små. Försök framför allt att göra dom så lika i storleken det går. När all smet är ut klickad, låt plåtarna vila, gärna 45-60 min. Detta är för att få den fina lilla foten och den fina skorpan på macarons kakorna. Sätt på ugnen på 125 grader när det är 10-15 min kvar av vilotiden. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 min, de ska vara fasta och ha stelnat ordentligt undertill. På min ugn brukar 22 min vara perfekt.
  3. Chokladkräm: Häll lite vatten i en mindre kastrull och värm upp på låg till mellanvärme på spisen. Hacka chokladen och lägg över den i en värmetålig skål. Häll över vispgrädden i skålen och ställ skålen över kastrullen. Smält krämen över vattenbadet till smeten är jämn och blank. Tag skålen från värmen och låt svalna 10-15 min, rör lite då och då. Häll över smeten i en sprits eller lägg i en bunke med lock och ställ svalt tills den har en lagom konsistens för att bres eller spritsas. Brukar ta 1-1,5 timme i kylen.
  4. Macarons med fyllning: Para ihop kakorna två och två, försök få ungefär lika storlek på lock och botten. Spritsa eller bred på chokladkrämen på en del och lägg ihop med ett lock på toppen. Repetera med alla kakorna och lägg i en lufttät burk tills det är dags att äta. Förvara svalt och ät gärna efter att de vilat i ett par timmar eller över natten. De är som godast då.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • monquie 4 november 2011

    Tack för ditt recept. Mycket lyckat :)

  • Enbaknordsbekannelser 8 november 2011

    Kul att höra, det är så kul när de blir som man vill, och såå goda :)

  • ettmod 26 april 2012

    nami

  • ettmod 26 april 2012

    ja,smakligt

  • ettmod 26 april 2012

    ja,smakligt

  • Pompo 28 oktober 2012

    Första gången jag gjorde (och åt för den delen) macarones! Jag har nämligen trott att de inehöll gluten - gissa hur glad jag blev när jag fick veta att de inte gjorde det? :) Mina blev mycket mindre än de på bilden, men så blev det ju också fler. Smakade själva kakan när den kom ut ur ugnen och tyckte att den var på gränsen till för söt, men med den bittra chokladfyllningen (jag tog apelsinchoklad, så sjukt gott) blev det en bra kombination och väldigt mycket godare dagen efter. Tack för ett bra recept! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.