Smält smöret och låt det kallna. Mal mandeln. Hacka chokladen. Riv apelsinskalet och pressa ut saften, det ska vara 1 ½ dl saft.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt det smälta smöret och rör om.
Blanda samman mandel med mjöl, hackad choklad och apelsinskal. Rör ner det i smeten tillsammans med apelsinsaften.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter (175°) eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan kallna.
Bryt sönder chokladen och lägg den i en värmetålig skål tillsammans med vatten. Låt det smälta i vattenbad. Tag upp skålen och rör ner grädden. Rör till sist ner smöret och rör till en jämn smet.
Bred chokladglasyren jämnt över hela den kalla kakan. Strö över mandelspån. Låt chokladen stelna. Skär kakan i ca 30 lika stora bitar.