Avsluta festen med ett riktigt fyrverkeri i form av en maffig chokladtårta. Mandelmassa, mousse och mängder av färska bär på toppen. Sprakande gott!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vill man göra tårtan helt glutenfri kan kanten mjölas med potatismjöl i stället för vanligt vetemjöl.
- Riv mandelmassan och sikta ned kakaopulvret. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Prova med en sticka, kakan är färdig då stickan är nätt och jämnt torr. Ta ut kakan och låt den kallna i formen.
- Bryt chokladen i mindre bitar och smält i varmt vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden. Rör ned äggulorna och konjaken i den smälta, avsvalnade chokladen och rör krämen slät. Vänd ned den vispade grädden och rör samman till en slät mousse.
- Lossa den kalla kakan och diska ur formen. Lägg tillbaka kakan i formen och häll över chokladmoussen. Släta till ytan och ställ kylskåpskallt att stelna ett par timmar.
- Ta tårtan ur formen och garnera med hyvlad mjölkchoklad och färska bär vid serveringen.
- Tårtan går utmärkt att frysa, men tänk på att ta fram den ca 30 minuter innan den ska serveras så att den blir tempererad.
Publicerat den
9 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar