Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladpaj med nötter

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Smaskens

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med pajdegen. Hacka samman det kalla smöret med en blandning av socker, vetemjöl och kakao till en grynig massa. Tillsätt ägget uppvispat med grädde. Arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut och låt vila i kylskåp i en timme.
  2. Värm ugnen till 175 grader. Häll pekan- och hasselnötterna i en långpanna. Rosta dem några minuter i ugnen. Gnugga bort det mesta av skalet med en handduk.
  3. Skålla mandeln, det vill säga koka upp den i vatten. Spola av den och kläm bort skalet. Kavla ut pajdegen och klä en pajform med löstagbar botten. Låt degen gå upp 2 cm på formens sida. Täck med aluminiumfolie och fyll på med torra ärter eller bönor (så faller inte väggen ned under gräddningen).
  4. Förgrädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare 15 minuter. Gör klar nötfyllningen. Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka upp och låt koka kraftigt i 3-4 minuter tills knäcksmeten tjocknat något. Dra från värmen och rör i vaniljsockret.
  5. Fördela nötterna i det förgräddade pajskalet. Ringla över knäcksmeten. Grädda kakan till vacker färg i cirka 20 minuter. Servera kakan kall med lättvispad grädde gärna smaksatt med lite punch och en doft espressopulver eller bara med en kvist mynta.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.