Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladpaj med smörkola och flingsalt

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Mumsig med stort M är den här pajen med spröd chokladmördeg, salt smörkola och chokladganache på toppen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Pajdeg: Kör ingredienserna i en matberedare tills de precis går ihop. Plasta in degen och lägg den i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram degen och kavla ut den till en platta, 24-26 cm i diameter, mellan två bitar plastfolie. Lägg pajskalet i en smord pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
  2. Fyll formen med torkade ärter för att undvika att kanterna åker ner under gräddningen, eller täck kanterna med aluminiumfolie. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12 minuter. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort ärterna eller folien. Grädda bottnen ytterligare 5-10 minuter. Låt den svalna helt.
  3. Smörkolafyllning: Häll socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp, rör om då och då. Låt kolan koka tills den nått 120 grader, mät med en termometer. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och salt. Klicka i smöret och rör till en jämn smet. Häll smörkolan i pajskalet och låt pajen stå svalt i minst 3-4 timmar.
  4. Ganache: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen. Vänta 1 minut och rör sedan om till en slät smet. Häll ganachen över kolan och fördela den jämnt.
  5. Låt pajen stå i kylen i minst 2-3 timmar. Ta fram den en stund innan servering och strö över lite flingsalt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.