Instruktioner
1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör
och socker till en mjuk jämn massa.
Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans
med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna
en i taget i smör- och sockerblandningen.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver
i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum
och blanda ner det i smeten.
4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta
falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan
den tas ur formen och får kallna på galler.
5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen.
Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker.
Blanda ner creme fraiche lite i taget.
Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans
kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.
Detta är en underbar tårta som smälter i munnen! Jag gjorde den till mitt 30-årskalas och alla tyckte om den! Mycket mäktig!
Jag gjorde denna tårta igår och den blev mkt god MEN jag saknar något "tillbehör" som bryter av det hela liksom, kanske hallon o vispad grädde. Allt var bara choklad rakt igenom men så otroligt gott ändå för den som bara är ute efter ren choklad i ett bakverk. Kommer def att göra den fler gånger.
Helt okej och fin kaka, mycket chokladsmak som kanske skulle behövts brytas med lite grädde men jag serverade den som den var...
Jättegod tårta, serveras med fördel med vispgrädde till för att bryta av mot den mörka chokladen. Kommer definitivt att göra den igen!! :)
Hade denna på min födelsedag. Tyckte den var ok, tyckte inte riktigt om smaken av farinsocker. Skippade glasyren, satte istället grädde som jag vispat med kakao för att få lite brun nyans. De yngre gästerna tyckte inte om den, men de äldre tyckte den var god och tog en bit till.