Vi avslutar middagen med en ljuvlig chokladtårta som ingen kan tacka nej till.
Instruktioner
- Ugn: 175°
- Skär chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål som tål värme. Tillsätt kaffe och whisky. Smält chokladen över vattenbad. Låt det svalna något.
- Rör socker och smör ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt den smälta chokladen, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner dem försiktigt i chokladsmeten.
- Häll ut smeten i en smord och mjölad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp och får kallna.
- Skär den vita chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål som tål värme tillsammans med whiskyn. Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna något.
- Vispa grädden ganska löst. Rör ner den försiktigt i chokladen. Låt blandningen stelna lite. Bred chokladsmeten över kakan och garnera med sockerblommor eller strössel.
Publicerat den
29 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej! kan man utesluta whisky?