Vacker tårta och mäktig tårta som passar bra nu när det närmar sig jul.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och ägg länge tills det ljusnar och blir riktigt pösigt. Skrapa ur fröna ur vaniljstången, tillsätt detta och apelsinskalet.
Smält smör och choklad var för sig, låt svalna något.
Vänd ned mjöl, smör, choklad och sist hela valnötter i smeten.
Kläm fast ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Häll i smeten och grädda 12-15 minuter på nedersta falsen tills tårtan stannat. Låt svalna.
- Saffranstryffel:
Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden.
Häll smeten över chokladkakan med spara eventuellt ett par matskedar om du vill garnera kanten. Låt tårtan stelna i kylskåp.
- Flisa ca 50 g choklad, smält resten och doppa valnötterna till hälften däri. När tryffeln på tårtan stelnat, skär med en tunn kniv runt kanten och lossa den. Bred resten av tryffeln runt kanterna och tryck fast chokladspånen därpå.
Garnera med valnötter, apelsinstrimlor och eventuellt marsipan.
Publicerat den
29 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar