Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtryffeltårta med salt karamell

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

Tårta med mör chokladbotten täckt med en mjuk karamellkräm och chokladtryffel och sedan, som pricken över i, lite flingsalt. En tårta som får gästerna att ta en till bit!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao, gärna i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och arbeta till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och kör eller blanda ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 26 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys i minst 1 timme.
  3. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  4. Klä kanten med dubbel aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen 12-15 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna.
  5. Karamellkräm: Blanda socker, sirap, salt och vatten i en tjockbottnad gryta och koka upp. Låt det sjuda till 170 grader utan omrörning. Ta grytan från värmen och rör i smör, vispgrädde och créme fraiche till en blank kräm.
  6. Häll krämen på den kalla bottnen och låt svalna. Låt sedan stå i kylen ca 3 timmar eller tills den har stelnat.
  7. Chokladtryffel: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör tills chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Ställ i kylskåp 3 timmar eller över natten.
  8. Strö över saltflingor precis före serveringen. Servera med lättvispad grädde eller créme fraiche.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.