Tårta med mör chokladbotten täckt med en mjuk karamellkräm och chokladtryffel och sedan, som pricken över i, lite flingsalt.
En tårta som får gästerna att ta en till bit!
Instruktioner
- Botten:
Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao, gärna i matberedare. Tillsätt smöret i bitar och arbeta till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och kör eller blanda ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 26 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys i minst 1 timme.
- Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
- Klä kanten med dubbel aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen 12-15 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna.
- Karamellkräm:
Blanda socker, sirap, salt och vatten i en tjockbottnad gryta och koka upp. Låt det sjuda till 170 grader utan omrörning. Ta grytan från värmen och rör i smör, vispgrädde och créme fraiche till en blank kräm.
- Häll krämen på den kalla bottnen och låt svalna. Låt sedan stå i kylen ca 3 timmar eller tills den har stelnat.
- Chokladtryffel:
Hacka chokladen fint. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör tills chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Ställ i kylskåp 3 timmar eller över natten.
- Strö över saltflingor precis före serveringen. Servera med lättvispad grädde eller créme fraiche.
Publicerat den
26 november 2013
Liknande recept
Skriv kommentar