Frisk och god paj med amerikanska förtecken.
Instruktioner
- Häll ut vetemjölet i en ring på bakbordet. Lägg smör, siktat florsocker, salt och vaniljsocker i mitten. Nyp samman till en smulig massa med fingertopparna.
- Tillsätt äggen. Arbeta in den med händerna till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt. Låt den vila 1 timme i kylskåpet.
- I matberedare:
Arbeta snabbt ihop ingredienser utom äggen till en smulig massa. Tillsätt äggen och kör hastigt ihop smulorna till en deg.
- Kavla degen eller tryck ut den i formens botten och upp på kanterna. Nagga botten med gaffel. Ställ in formen i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajen på nedresta falsen i ugnen cirka 15 minuter tills den är ljust gul.
- Blanda alla ingredienserna till krämen i en kastrull, rostfri eller med beläggning. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då koagulerar äggen.
- Häll genast krämen i pajformen. Stryk den slät med hjälp av en kniv och låt den kallna i formen.
- Blanda äggvitorna till marängen med socker och citronsaft i en rundbottnad bunke eller i en lite rostfri kastrull. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt till smeten är 50-60 grader (använd hushållstermometer) eller tills den blivit tjock och styv.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ta bort bunken med äggvitorna från spisen och vispa smeten kall. Bred den över kakan och låt den gärna få en "taggig" yta. In i ugnen 3-5 min, bara tills ytan fått fin färg.
Publicerat den
21 juni 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
svår att hitta eftersom du har felstavat "Cirton"
du har skrivit fel på marängen det ska vara ägg vitor lite svårt att göra det med ägg gulor XD