Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citron och pinjenötspaj

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Pinjenötter och citron passar väldigt bra ihop!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör mandelmördeg. Kör alla ingredienser utom ägget i en matberedare till en jämn deg. Ta upp degen och paketera in den i plastfilm. Platta till den och lägg den att vila i kyl i minst 2 timmar.
  2. Kavla ut mördegen mellan plastfilm eller bakplåtspapper tills den blir jämn och tunn, något tunnare än ½ centimeter. Se till att degen kommer att täcka hela pajformen. Använd gärna en pajform med löstagbar botten.
  3. Lägg den utkavlade mördegen i frysen i 20 minuter. Ta ut och ta bort plasten eller bakplåtspappret och lägg degen i pajformen. Se till att den täcker ordentligt. Använd överbliven mördeg till att täcka där den inte räcker till.)Ställ hela formen i frysen igen i 15 minuter.
  4. Ta ut formen och pensla degen med det uppvispade ägget. Baka pajen mitt i ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått en fin ljusbrun färg. Ta ut och låt den svalna.
  5. Gör fyllningen. Vispa äggulor och socker till en ljus tjock smet. Ställ åt sidan. Vispa ihop mascarpone, gräddmjölk, citronskal och citronsaft och blanda med äggsmeten. Enklast görs detta med en handmixer. Sila genom en sil och häll smeten i pajskalet. Fyll inte ända upp. Spara 1/2 centimeter för pajen kommer att stiga under bakningen. Baka mitt i ugnen i 175 grader i 20 minuter.
  6. Ta ut pajen och låt den svalna en stund. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna på hög värme tills de blivit gyllenbruna. Strö pinjenötterna över pajen. Serveras med fördel något ljummen eller rumstempererad

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.