Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citronbomber

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Dessa små, läckra kakor kan bakas i två etapper. Gör formarna en dag när det finns tid. Förvara dem i en burk och fyll dem när gästerna kommer!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med formarna. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj bakelseformarna. Hacka samman mjöl, socker och matfett skuret i bitar. Arbeta ihop allt till en deg.
  2. Tryck ut degen i formarna. Se till att degen blir jämntjock även uppåt kanten. Blir degen för tunn uppåt kanten blir kakorna för spröda under gräddningen och klarar inte att bära fyllningen. Nagga bottnarna med en gaffel. Ställ formarna på en plåt. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter. Stjälp upp formarna när de svalnat något.
  3. Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Tvätta citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur saften.
  4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och citronsaft. Vispa grädden tjock.
  5. Smält gelatinbladen. Häll gelatinlösningen i äggsmeten under vispning. Vispa ner grädden. Låt citronkrämen stelna något, det tar bara några minuter.
  6. Fyll formarna rejält med kräm. Jämna till fyllningen så att kakorna blir lite "bulliga". Låt citronbomberna stå i kylen cirka en timma.
  7. Gör glasyren. Värm marmeladen tillsammans med vattnet. Rör blandningen slät. Låt den svalna något.
  8. Skeda glasyren över kakorna. Garnera ev med citronmeliss.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.