Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citronglasstårta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Den här underbara citronglasstårtan är USA-inspirerad, lätt att göra och den kan förberedas i god tid. Syrliga citroner och söt, saftig sockerkaka är syndigt gott ihop, och täcket av smält choklad sätter pricken över i! Det här receptet är ännu inte testat av mig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200°. Den måste ha uppnått denna temperatur när kakan sätts in. Smörj och bröa en rund kakform, 1½ l.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, med elvisp 4-5 minuter, för hand 8-10 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och koka upp vattnet. Häll mjölblandningen i äggsmeten, tillsätt vattnet litet i taget och rör om allt väl till en klimpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och ställ in den i ugnen. Grädda ca 30 minuter till fin färg. Låt kakan svalna något och lossa den sedan i kanten. Stjälp upp och låt kakan kallna under bakduk.
  4. Dela äggen till fyllningen och lägg äggulor och vitor i varsin stor skål. Häll socker och vaniljsocker i skålen med äggulor och vispa allt tjockt och pösigt. Riv av det yttersta gula av citronskalet och pressa ur saften. Blanda med äggulesmeten. Rör också ned crème fraiche.
  5. Vispa grädden styv och vispa äggvitorna tills skålen kan vändas upp och ned. Vänd ned grädde och vitor i äggulesmeten. Frys smeten några timmar så att den blir ganska fast.
  6. Dela kakan i två bottnar. Lägg den undre på ett fat och täck med glass i ett tätt lager. Lägg på den övre bottnen, tryck till helt lätt och ställ in i frysen 2-3 timmar.
  7. Smält choklad i bitar tillsammans med smöret över vattenbad. Bred ut chokladen snabbt över kakan och strö på silverkulor, mimosakulor och violer. Frys in tårtan tills den ska serveras eller minst 4 timmar. Ta då fram den 30 minuter i förväg, så att den kan skäras i bitar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.