Underbart god med en ljuvligt len citronkräm och lagom fluffig maräng.
Instruktioner
- 1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen.
- 2. Tryck ut degen jämy i en form som mäter ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
- 3. Förgrädda pajskalet i nedre nedel av ugen i ca 15 minuter. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- 4. FYLLNING:
Mät upp vattnet, sockret, potatismjölet och citronsaften i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskalet och äggulorna, en i taget, under omrörning.
- 5. Låt krämen åter sjuda upp och ställ därefter åt sidan en stund.
- 6. Vispa äggvitorna till marängen med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret ,lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.
- 7. Rör varsamt ner ca 2 dl av marängsmeten i citronkrämen. Bre ut krämen jämt i pajskalet. Täck pajen med resten av marängsmeten.
- 8. Grädda i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter. Servera gärna pajen lätt ljummen, gärna garnerad med citronskivor och en kvist citronmeliss.
Publicerat den
22 november 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag testade detta recept idag och det var första gången jag gjorde citronmarängpaj. Jag själv är inte så förtjust i den här sorten bakverk, tyckte den var för syrlig, men de jag bjöd på sa att den smakade bra! Receptet var lagom svårt, men jag lärde mig att det inte var bra att "stänga in" pajen i en tårtlåda i plast, för det blev en väldig kondens (?) som resulterade i lite "hopdragen" fyllning och prickar på marängen. Men smaken påverkades inte o det blev ju lite dekorativt med prickar...