En frisk tårta med tydlig smak av citron och lakrits - som är en svårslagen kombination!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka mandeln ganska grovt. Blanda den hackade mandeln, socker, mjöl och lakrits i en bunke och rör ner smöret. Klipp ut en cirkel av ett bakplåtspapper som passar i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
- Lägg papperet i botten och tryck ut smeten i formen, det går enklast med baksidan av en matsked. Grädda bottnen mitt i ugnen i 14-16 minuter. Låt bottnen svalna.
- Ta bort kanten på formen och diska den. Ta bort papperet under kakan och lägg tillbaka bottnen upp och ned i formen.
- Gör lemon curden. Häll citronsaft och citronskal i en rostfri kastrull. Vispa ägg och socker lätt och häll ner det i kastrullen. Vispa tills krämen tjocknar.
Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter till citronmoussen. Vispa grädden halvfast. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
- Rör ner gelatinet i äggsmeten och tillsätt citronskal, citronsaft och gräddfil. Vänd till sist ner grädden till en jämn smet.
- Bred ut lemon curden på bottnen och fyll på med mousse. Låt stå i frysen ca 2 timmar eller tills moussen har stelnat.
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter till citrongelén. Koka ihop socker och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma sockerlagen. Rör om.
- Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt svalna i rumstemperatur. När gelén är som äggvita i konsistensen, fördela den i ett jämnt lager över tårtan. Om det har stelnat för mycket går det bra att värma upp gelén igen.
- Låt tårtan stå i kylen i minst 3 timmar före servering.
Publicerat den
19 september 2013
Liknande recept
Skriv kommentar