Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citronmoussetårta med lakritsbotten

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En frisk tårta med tydlig smak av citron och lakrits - som är en svårslagen kombination!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka mandeln ganska grovt. Blanda den hackade mandeln, socker, mjöl och lakrits i en bunke och rör ner smöret. Klipp ut en cirkel av ett bakplåtspapper som passar i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  3. Lägg papperet i botten och tryck ut smeten i formen, det går enklast med baksidan av en matsked. Grädda bottnen mitt i ugnen i 14-16 minuter. Låt bottnen svalna.
  4. Ta bort kanten på formen och diska den. Ta bort papperet under kakan och lägg tillbaka bottnen upp och ned i formen.
  5. Gör lemon curden. Häll citronsaft och citronskal i en rostfri kastrull. Vispa ägg och socker lätt och häll ner det i kastrullen. Vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret klickvis. Låt svalna.
  6. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter till citronmoussen. Vispa grädden halvfast. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.
  7. Rör ner gelatinet i äggsmeten och tillsätt citronskal, citronsaft och gräddfil. Vänd till sist ner grädden till en jämn smet.
  8. Bred ut lemon curden på bottnen och fyll på med mousse. Låt stå i frysen ca 2 timmar eller tills moussen har stelnat.
  9. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter till citrongelén. Koka ihop socker och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma sockerlagen. Rör om.
  10. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt svalna i rumstemperatur. När gelén är som äggvita i konsistensen, fördela den i ett jämnt lager över tårtan. Om det har stelnat för mycket går det bra att värma upp gelén igen.
  11. Låt tårtan stå i kylen i minst 3 timmar före servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.