Citronpaj som toppas med hallonmaräng. Det syrliga från citronen gifter sig perfekt med den söta marängen.
Instruktioner
- Mördeg
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Lemon Curd
Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.
- Sila vätskan och släng skalet.
- Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.
- Vispa samman ägg och gulor.
- Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
- Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.
- Hallonmaräng och montering
Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
- Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
- Fyll pajskalet med lemon curd.
- Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
- Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.
- Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.
- Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.
- Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.
Publicerat den
11 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar