Receptet kommer från boken "A piece of cake" (Natur & Kultur).
1 paj/12 bitar
Instruktioner
- Mördeg:
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Lemoncurd:
Blanda rivet skal från nio citroner med saft från sex och koka upp med strösocker och smör. Sila vätskan.
- Blanda ut majsstärkelse med saften från de tre sista citronerna och rör ner i den varma vätskan.
- Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna.
- Hallonmaräng:
Gör mördegen och lemon curden enligt recepten.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
- Pensla bottnen på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanten med folie så att den inte sjunker ned.
- Nagga bottnen och förbaka pajskalet i cirka 10 minuter. Låt svalna. Fyll skalet med lemon curd. Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
- Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till maräng i en rostfri bunke. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och vänd ned i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.
- Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
Garnera med färska hallon och pudra med florsocker.
Publicerat den
18 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar