- Serverar: 10-12 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Crème Brulée, ej att förväxla med brylépudding, lagas i portionskoppar och är lenaste tänkbara vaniljkräm under ett sprött och knäckigt tak. Den som inte har, eller vill köpa cocotteformar, kan använda kaffe-, mocca- eller espressokoppar eftersom gräddningen sker vid bara 90°. Den gratinerade knäckiga ytan får i det fallet ersättas med ett lager brun farin.
Instruktioner
- Värm ugnen till 90°. Ställ 10-12 cocotteformar eller koppar i en långpanna.
Klyv vaniljstängerna, skrapa ur kornen i en kastrull. Koka upp dem med vaniljstängerna, grädde och mjölk.
Vispa ihop gulor och socker. Sila och vispa ner den varma, ej för heta, gräddmjölken däri.
Häll upp i kopparna och sätt in på nedersta falsen i ugnen, häll varmt vatten i långpannan.
Grädda i 1 1/2 - 1 3/4 tim tills krämen stannat.
Hit kan förberedas dagen innan.
- Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt: Ett sätt är i ugn med grillelement. Värm till hetast möjliga övervärme med grill.
Ställ hälften av cocotteformarna åt gången i långpanna med isvatten - krämen får nämligen inte bli varm. Strö en dryg matsked socker över vardera och gratinera 5-6 minuter högt i ugnen under bevakning.
Ett annat sätt kan användas av den som äger en liten gasolbrännare eller varmluftspistol. Ställ cocotteformarna på en plåt. Sockra och gratinera snabbt en i taget med hjälp av brännaren.
Ett tredje sätt får bli lösningen om man använt kaffe- eller moccakoppar som tål ugnsgräddning, men inte gratineringshetta. Strö enbart ett lager farinsocker på ytan före serveringen.
Publicerat den
1 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jävla skitrecept. Efter 1.5 i ugnen är det fortfarande lika rinnande som det var från början. Bara att slänga bort o hoppa efterrätten....
de ska ju stelna i kylen sen så du behöver inte hacka
Jag gjorde som det stod i receptet men det blev ju helt misslycka det stelna ju aldrig.