Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Crème Brulée med karamelltak

(3 kommentarer)  
 • Serverar: 10-12 portioner
 • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Crème Brulée, ej att förväxla med brylépudding, lagas i portionskoppar och är lenaste tänkbara vaniljkräm under ett sprött och knäckigt tak. Den som inte har, eller vill köpa cocotteformar, kan använda kaffe-, mocca- eller espressokoppar eftersom gräddningen sker vid bara 90°. Den gratinerade knäckiga ytan får i det fallet ersättas med ett lager brun farin.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Värm ugnen till 90°. Ställ 10-12 cocotteformar eller koppar i en långpanna. Klyv vaniljstängerna, skrapa ur kornen i en kastrull. Koka upp dem med vaniljstängerna, grädde och mjölk. Vispa ihop gulor och socker. Sila och vispa ner den varma, ej för heta, gräddmjölken däri. Häll upp i kopparna och sätt in på nedersta falsen i ugnen, häll varmt vatten i långpannan. Grädda i 1 1/2 - 1 3/4 tim tills krämen stannat. Hit kan förberedas dagen innan.
 2. Karamelliseringen av ytan kan ske på olika sätt: Ett sätt är i ugn med grillelement. Värm till hetast möjliga övervärme med grill. Ställ hälften av cocotteformarna åt gången i långpanna med isvatten - krämen får nämligen inte bli varm. Strö en dryg matsked socker över vardera och gratinera 5-6 minuter högt i ugnen under bevakning. Ett annat sätt kan användas av den som äger en liten gasolbrännare eller varmluftspistol. Ställ cocotteformarna på en plåt. Sockra och gratinera snabbt en i taget med hjälp av brännaren. Ett tredje sätt får bli lösningen om man använt kaffe- eller moccakoppar som tål ugnsgräddning, men inte gratineringshetta. Strö enbart ett lager farinsocker på ytan före serveringen.

Liknande recept

Kommentarer (3)

 • mattiaswa 12 juli 2009

  Jävla skitrecept. Efter 1.5 i ugnen är det fortfarande lika rinnande som det var från början. Bara att slänga bort o hoppa efterrätten....

 • sotnot 15 februari 2011

  de ska ju stelna i kylen sen så du behöver inte hacka

 • linnar 18 januari 2012

  Jag gjorde som det stod i receptet men det blev ju helt misslycka det stelna ju aldrig.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.