Det här är en delikat fransk dessert som ofta serveras i Normandie. Tunna crêpes varvas med en fruktig kompott med calvados, en lyxig pannkakstårta.
Instruktioner
- Smält 50 g smör och låt det svalna något. Lägg mjöl, salt, ägg, äggula, apelsinskal, vaniljsocker och 1 msk strösocker i en skål och vispa ihop med elvisp. Vispa ner mjölk, grädde och det smälta smöret lite i taget. Låt smeten vila i kylskåp en timma.
- Skala och kärna ur äpplen och päron. Skär frukten i bitar och ringla citronsaften över bitarna.
- häll vatten, ½ dl strösocker samt kanel i en gryta och hetta upp. Lägg i frukten och russinen och låt sjuda sakta fem minuter. Rör ut potatismjölet med 2 msk vatten och blanda ner det i fruktkompotten tillsammans med calvadosen. Hetta upp kompotten och ta sedan av grytan från värmen. Rör kompotten slät.
- Smält 1 tsk smör i en stekpanna som är ca 20 cm i diameter. Häll i lite smet så att den precis täcker ytan och grädda en tunn pannkaka. Vänd och grädda tills den är gyllene på båda sidor. Gör ytterligare nio crêpes på samma sätt.
- Varva crêpes och fruktkompott i en springform och avsluta med crêpes överst. Strö på resten av strösockret och ställ formen två minuter i ugnen på grillvärme tills sockret har smält. Servera desserten varm, ljummen eller kall med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och calvados.
Publicerat den
13 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar