Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Croissants

(1 kommentar)  
  • Serverar: 40-45 portioner
Skriv ut

Jag provade att lägga en bit mörk choklad, 70% kakao, i hälften av gifflarna och strödde flagad mandel ovanpå efter penslingen! Gott! Croissanter går att frysa. Vid serveringen värms de upp i ugn vid 200°C ca 4 minuter så får de sin frasighet tillbaka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den i lite av det ljumma vattnet. Tillsätt salt, socker och resten av vattnet. Tillsätt ägg och 16 dl av vetemjölet och arbeta degen tills den är blank och smidig, 3 min i maskin eller 5-6 min för hand.
  2. Ta upp degen på lätt mjölad bakbänk och dela den i 2 delar, kavla ut den till en 1 cm tjock fyrkant. Ha hela tiden mjöl under degen så att dne inte fastnar. Hyvla matfettet tunt och täck halva degen, det gör inget om skivorna ligger ovanpå varandra lite luftigt men lägg dem inte utmed kanterna. Lägg mild paketet i frysen ca 30 minuter, så går det lätt att hyvla tunnna skivor. Vik den andra halvan över och tryck till kanterna ordentligt så att matfettet inte kryper ut.
  3. Kavla degen försiktigt - mjöl över och under - till en avlång kaka och vik i tre delar, lägg den i plastfolie och låt den vila i kylen 20-30 minuter.
  4. Upprepa kavling och vikning 2 ggr och låt ligga kallt 20 minuter mellan varje kavling. Kavla ut degen försiktigt till en kaka 20 x 50 cm. Sporra ut den i 10 x 10 cm stora rutor och dela rutorna diagonalt till 20 trekanter. Kavla ev ut varje del med ett par snabba tag och rulla ihop dem från basen. Forma till böjda gifflar och lägg på bakpapperklädda plåtar med skarven ned.
  5. Låt gifflarna jäsa under bakduk på varm plats ca 20 minuter till tredubbel storlek. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö ev över vallmofrön.
  6. Värm ugnen till 250°C och grädda bröden på nedersta falsen 10-12 minuter. De får en ganska kraftig färg i botten. Servera bröden genast medan de ännu är varma.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • lidenfeldt 13 mars 2013

    Jag gillar inte att använda Milda då det innehåller palmolja som är dåligt både för människan och miljön. Går det bra med smör eller Bregott eller har det andra egenskaper?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.