Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Csabas -Transsylvanska bondbröd

(7 kommentarer)  
Csabas -Transsylvanska bondbröd Csabas -Transsylvanska bondbröd Csabas -Transsylvanska bondbröd
 • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

På landsbygden i Transsylvanien bakas familjens bröd för en vecka i taget. Tack vare stärkelsen i potatisen blir brödet saftigt och håller länge. Verkligen jättegott bröd. Mustigt och smakrikt.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Koka potatisen med skal. Smula ner jästen i en liten skål, lägg till socker och rör ut med 1 dl av vattnet.
 2. Pressa den heta potatisen genom potatispress och nyp ut den i mjölet. Skalen blir kvar i pressen. Brödet blir ännu godare om du byter ut allt eller en del av mjölet mot vetemjöl special.
 3. Häll ner jästblandningen i mjölet och lägg till resten av vattnet blandat med salt. Knåda degen riktigt noga. Ju mer knådning, desto godare bröd. Jäs till dubbel storlek, ca 45-60 min.
 4. Forma ett stort, avlångt bröd. Strö över mjöl och jäs under bakduk ytterligare minst en halvtimme. Skåra och baka i 180 grader i nedre delen av ugnen tills skorpan har fått mycket färg, det tar mellan 45 minuter och 1 timme. Om man knackar på undersidan ska det låta ihåligt. Låt brödet svalna inlindat i kökshanddukar.
 5. Jag gör alltid dubbel sats och bakar ut dem i två stora formar. Om du vill kan du pensla dem med lite smält smör, en liten skväll varm mjölk blandat med 1 äggula. Vispa och pensla och grädda som ovan

Liknande recept

Kommentarer (7)

 • redd 8 februari 2009

  Verkar vara ett intressant (och enkelt) recept. Skulle vara bra om du skrev vikten på potatisen, det skiljer ju extremt i storlek på dom.

 • betsla 10 februari 2009

  Jag bakade det här brödet idag, men när jag vägde en av mina potatisar så vägde den nästan 100 gram. Jag tog tre stycken i alla fall. Tror att min våg var lite felinställd så att jag tog för lite mjöl, degen blev lika lös som bulldeg (även efter jäsningen). Men trots mina misstag så blev brödet jättegott!! Ska absolut baka det igen. Tar lite tid, men det är det värt.

 • betsla 14 februari 2009

  Nu har jag bakat det igen. Otroligt gott även denna gång...

 • pytte24 17 februari 2009

  Det blev verkligen ett stort bröd, nästa gång gör jag nog två av samma deg. Men det blev jättegott och hela familjen tyckte om det./ Pytte

 • Skaldi 2 april 2009

  Jätte gott bröd rekomenderas varmt att pröva !!!

 • Jenniewe 24 maj 2009

  Gott bröd i en dag men blir sedan torrt trots potatisen. Passar bra att frysa i skivor och ta upp och steka i olja och ha som hamburgerbröd, jättegott!

 • Joppa 4 april 2011

  Prövar det nu. har jagat ett bröd som håller länge. Tyckte dock att degen kändes väldigt lös så jag höftled i mer mjöl. återkommer när det är klart

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.