- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Ja den heter faktist så, namnet kommer antagligen från
utseendet, det strimlade köttet skall likna "trasor".
Ropa vieja är en mycket populär och omtyckt rätt, jag fick receptet av mina cubanska väner, den är bara så jätte god.
Instruktioner
- Dela köttet i två delar och lägg dom i en gryta, grovhacka två lökar, rovorna, purjon, chorizon, två vitlöksklyftor, lägg i allt grytan med köttet, till sist lagerblad och svartpeppar.
Häll på vatten tills det täcker, koka upp, skumma av och låt den sen småkoka tills köttet nästan går sönder ca 1½ - 2 tim. Salta lite.
- Låt svalna så att man kan ta köttet med fingrarna.
Rosta paprikan i ugnen till den blir svart, lägg den i en plastpåse i ca 10 min, dra av skalet och kärna ut, skär i strimlor, lägg åt sidan.
- Ta bara upp köttet, sila buljongen från grönsakerna, spara buljongen.
Dra isär köttfibrerna för hand undan för undan, det skall likna finstrimlad kött ( se på bilden).
- Finhacka två lökar,
två vitlökar och stek dom lätt till löken är mjuk, tillsätt tomatpurén, låt det steka ihop en stund.
- Lägg nu i köttet och buljongen från koket, oregano, vin, vinäger, paprikor, chipotlepasta, smaka
ev. av med salt. Lägg på ett tättslutande lock och låt det småkoka tills nästan all vätska har kokat in.
- Serveras med potatis och råa lökskivor som på bilden, eller med ris.
Publicerat den
8 april 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Vad är flankstek? Hls Anita
Vad är Flankstek ? /Sussi
Flankstek är en mager köttbit från nöt (ko), men det säljs inte överallt så jag tror det är lite dyrare kött. Receptet låter gott, spännande med ett nytt sätt att tillaga köttet på. Låter lustigt att man ska dra isär fibrerna. :)