Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Currygryta på rostad aubergine och kokos

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Denna ovanliga currygryta, baserad på rostad och därefter mosad aubergine är otroligt god. Grytan blir bara bättre om den görs i förväg och får stå över natten så att de kryddiga smakerna hinner utvecklas mer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med kryddpastan. Torrosta fröna i en stekpanna, skaka pannan tills fröna knäpper och blir ljust gulbruna. Lägg över dem i en mixer eller kryddkvarn, klyfta tomaten och tillsätt den, tillsätt de övriga ingredienserna samt 6 msk vatten och mal till en slät pasta. Ställ åt sidan så länge.
  2. Rosta auberginen direkt över en gaslåga tills skalet blivit svartbränt och fruktköttet mjuknat, ca 15 minuter¨eller rosta i 225 graders ugnsvärme i ca 40 minuter. Låt auberginerna svalna, skala dem och kasta skalet. Det gör inget om det blir några brända bitar kvar, det ger extra smak.
  3. Hacka löken och paprikan. Skala och skär sötpotatisen i tärningar. Skölj och låt kikärterna rinna av. Skala och tärna squashen.
  4. Värm olja i en stor, tjockbottnad kastrull, lägg i löken och stek den mjuk. Tillsätt kryddpastan och rör om i 2 minuter så att aromerna frigörs, tillsätt därefter paprika, sötpotatis, squash och kikärter. Lägg på lock, koka i 10 minuter och rör om då och då undertiden. Tillsätt tomaterna samt 2 ½ dl vatten, koka upp och sjud sakta utan lock i ca 20 minuter.
  5. Lägg den skalade auberginen i en mixer, tillsätt kokosmjölken och kör med pulsknappen till en grov puré. Häll purén i kastrullen och sjud upp på nytt. Salta om det behövs. Koka i 10 minuter, ta av från värmen, lägg på lock och låt stå minst 30 minuter eller helt över natten.
  6. Värm grytan och servera den med ris, korianderkvistar, yoghurt och mango chutney.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.