Denna ovanliga currygryta, baserad på rostad och därefter mosad aubergine är otroligt god.
Grytan blir bara bättre om den görs i förväg och får stå över natten så att de kryddiga smakerna hinner utvecklas mer.
Instruktioner
- Börja med kryddpastan.
Torrosta fröna i en stekpanna, skaka pannan tills fröna knäpper och blir ljust gulbruna.
Lägg över dem i en mixer eller kryddkvarn, klyfta tomaten och tillsätt den, tillsätt de övriga ingredienserna samt 6 msk vatten och mal till en slät pasta. Ställ åt sidan så länge.
- Rosta auberginen direkt över en gaslåga tills skalet blivit svartbränt och fruktköttet mjuknat, ca 15 minuter¨eller rosta i 225 graders ugnsvärme i ca 40 minuter.
Låt auberginerna svalna, skala dem och kasta skalet. Det gör inget om det blir några brända bitar kvar, det ger extra smak.
- Hacka löken och paprikan.
Skala och skär sötpotatisen i tärningar.
Skölj och låt kikärterna rinna av. Skala och tärna squashen.
- Värm olja i en stor, tjockbottnad kastrull, lägg i löken och stek den mjuk. Tillsätt kryddpastan och rör om i 2 minuter så att aromerna frigörs, tillsätt därefter paprika, sötpotatis, squash och kikärter. Lägg på lock, koka i 10 minuter och rör om då och då undertiden.
Tillsätt tomaterna samt 2 ½ dl vatten, koka upp och sjud sakta utan lock i ca 20 minuter.
- Lägg den skalade auberginen i en mixer, tillsätt kokosmjölken och kör med pulsknappen till en grov puré.
Häll purén i kastrullen och sjud upp på nytt. Salta om det behövs.
Koka i 10 minuter, ta av från värmen, lägg på lock och låt stå minst 30 minuter eller helt över natten.
- Värm grytan och servera den med ris, korianderkvistar, yoghurt och mango chutney.
Publicerat den
28 februari 2010
Liknande recept
Skriv kommentar