Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dansk fläskstek

Dansk fläskstek är en klassisk dansk anrättning som med sin knaperstekta svål blir fantastiskt god och saftig. Den äts i Danmark i juletid och spelar ungefär samma roll som kalkonen gör i andra delar av världen. Det är viktigt att svålen sitter kvar när du köper din köttbit som med fördel kan vara karré. Hemligheten är att skära djupa skåror i svålen så att safterna riktigt tränger in i köttet. Svålen blir riktigt knaperstekt i ugnen och får en fantastisk sälta och konsistens. Matklubben har samlat en rad olika recept på denna traditionella danska rätt, prova till exempel dansk fläskstek med rödkål, eller dansk fläskstek med apelsin, en annan utsökt kombination som bara måste testas!


Sätt på ugnen. 225 grader. Ruta svålen med en vass kniv. Täck i långpannan med vatten en bit upp på steken. När vattnet kokar i formen vänd steken med svålen ner i vattnet, ca 15 minuter, tills...

2 h
6
4

Skär fickor i svålen, från utsidan ända in till köttet. Svålraderna bör vara ½ cm breda. Salta svålen. Gnid in svålen med salt och var noga med att det kommer ner salt i svålfickorna. Stoppa in...

4

Första problemet är att anskaffa en förnuftig stek. Det bästa är naturligtvis att gå till slaktaren och be om en bit benfri kotlettrad med svål. Lägg steken med svålen nedåt i en braspanna och till...

2 h 30 min
7-8
7

Skär svålen i 1 cm breda ränder eller i rutor innan kryddningen. Steken kryddas med salt, gärna grovsalt och peppar. Morötter, äpple samt lök läggs i en form tillsammans med fläsksteken. Häll ö...

1 h 30 min
4
1

Skär djupa snitt i svålen tvärs över med vass kniv ända ner till köttet med en halv centimeters mellanrum. Gnugga ner salt i skårorna ända ner. Stick i ett par lagerblad eller lägg dem under köttet...

1 h 30 min
8

Skär djupa snitt i svålen tvärs över med vass kniv ända ner till köttet med en halv centimeters mellanrum. Gnugga ner salt i skårorna ända ner. Stick i ett par lagerblad eller lägg dem under köttet....

8-10

Koka potatisen i lite salt. Skala dem och låt dem kyla av. Smält socker i en panna och låt potatisen karamellisera. Tillsätt 100 g smör, blanda det i det varma sockret, tillsätt potatis, och l...

45 min
4
3

Ugn 200 grader. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite av matfettet. Ta upp löken. Lägg köttfärsen i stekpannan tillsammans med resten av matfettet och stek tills färsen fått fin färg. V...

4
12

Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~2...

2
8

Skiva köttet i tunna skivor. Bryn köttet på båda sidor och lägg över i en stekgryta. Skär fläsket i stora tärningar och lägg i grytan. Skiva champinjonerna tunt och fräs upp dom med löken utan...

2 h 30 min
6
5

Lever och späck hackas till önskad grovhet (1-3ggr i köttkvarn) Riv löken och låt rinna av. Blanda i mjöl, ägg och grädde och blanda till jämn färs. Blanda i lök och kryddor och rör smeten jämn....

1 h 15 min
1

Lägg köttet i en ugnssäker form. Salta och krydda. Skär löken och äpplena i klyftor. Lägg dem och rönnbären vid sidan av köttet. Stek i ugn vid 175 grader ca 1½ timma, tills innertemperaturen vi...

2 h
4-6

Rör ihop Kesella och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Späd lite med gurkspadet. Hacka tomaten. Blanda gurka, tomat och Kesellaröran. Servera "röran" på gott grovt bröd och dekorera med h...

2

Lägg aprikoserna i vatten ett par timmar så att de mjuknar. Skär dem och katrinplommonen i småbitar. Pressa apelsinen och riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet. Smula ner jästen i en bunke. Vä...

1

Skala rabarbern och skär den i 1/2-1cm bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med socker och koka ca. 10 minuter på svag värme. Häll upp den i en skål, låt svalna och kyl. Vispa ihop äggulor, strös...

4

Ugn, 200°C. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda. Jämna till ytan på bröden med en slev. Spraya ö...

1 h
2

Dag 1: Blanda i en bunke: Rågkärnor solrosfrön el. solroskärnor Linfrön Brödkryddor Salt häll 5 dl kokande vatten över blandningen och rör om tills allt är blött. lägg plastfolie över bunk...

3 h
2
6

Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet. Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen. Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartv...

1
6

Blanda senap, sirap, farinsocker, vinäger, salt och vitpeppar i en skål eller matberedare. Tillsätt oljan, först droppvis sedan i en stråle under kraftig vispning. Blanda i den hackade dillen....

6-8
2

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Häll i resten av vattnet, vetekross, fibrex-flingor, salt och brödsirap. Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet, lite i taget,...

3
2

Ugn: 150 grader. Grovhacka frukten. Koka upp vattnet. Häll vattnet över frukt, kross, linfrö, solrosfrö och vetekli och rör om till en gröt. Låt den stå 1 timme. Tillsätt mjöl, bikarbonat, fil o...

3
1

Rör ner majonnäsen och senapen i crème fraichen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Låt vila i kylskåpet minst ett par timmar innan servering. Den blir godas...

8-10

Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200°. Häll degen i en smord, avl...

1 h 30 min
10

Dra bort alla små ben ur laxen med en tång. Blanda socker, salt och vitpeppar till gravningen. Lägg laxen på ett fat och knid in gravningen. Strö på dillen. Låt laxen stå i ca 3-4 dygn i kylen. Ö...

8

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.