Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dansk sjömansbiff

Dansk sjömansbiff är en enkel men ack så god husmanskost! En klassisk sjömansbiff är tillagad på ytterlår som får puttra med potatis, lök och öl i en gryta länge och väl. Det blir en läcker anrättning med mycket smak. Dansk sjömansbiff å sin sida, tillagas med köttfärs istället för ytterlår. Det blir en lite enklare variant, men enligt många minst lika god. I folkmun kan dansk sjömansbiff också kallas för falsk sjömansbiff. Dansk sjömansbiff kan lika väl tillagas i ugn, i en ugnsfast form. Du kan med fördel förbereda rätten dagen innan servering, den blir bara godare när alla smaker får stå och dra till sig över natten. Servera dansk sjömansbiff med krispig gurka och lingon för den rätta husmanssmaken.


Ugn 200 grader. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite av matfettet. Ta upp löken. Lägg köttfärsen i stekpannan tillsammans med resten av matfettet och stek tills färsen fått fin färg. V...

4
12

Blanda nötfärsen med salt och peppar. Forma runda biffar av köttfärsen. Stek dem hastigt i lite matfett tills de fått färg på båda sidorna. Skala och skiva löken och steg den gyllenbrun i resten...

15 min
4
1

Blanda färsen först och krydda väl. Jag brukar låta brödet ligga i mjölken tillsammans med den malda löken. Forma till fyra biffar och stek försiktigt i lite smör och olja. Lägg upp i kastrull och kok...

4

Rör ihop allt så att det blandas väl och klicka ut degen i 2 bakpappersklädda brödformar (1,5 l). Jämna till ytan lite med en blöt slev (eller hand) och låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur (~2...

2
8

Första problemet är att anskaffa en förnuftig stek. Det bästa är naturligtvis att gå till slaktaren och be om en bit benfri kotlettrad med svål. Lägg steken med svålen nedåt i en braspanna och till...

2 h 30 min
7-8
7

Skiva köttet i tunna skivor. Bryn köttet på båda sidor och lägg över i en stekgryta. Skär fläsket i stora tärningar och lägg i grytan. Skiva champinjonerna tunt och fräs upp dom med löken utan...

2 h 30 min
6
5

Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis, skär dem i skivor, skölj och skiva champinjonerna. Stek champinjonern...

2 h
6
3

Lever och späck hackas till önskad grovhet (1-3ggr i köttkvarn) Riv löken och låt rinna av. Blanda i mjöl, ägg och grädde och blanda till jämn färs. Blanda i lök och kryddor och rör smeten jämn....

1 h 15 min
1

Vänd köttet i mjöl och bryn därefter i en stekpanna och lägg i en kastrull med tomatpurén, samt den delade moroten. Skala och skiva potatisen i 1 ½ cm tjocka skivor som också skall brynas och läggas i...

4

Rör ihop Kesella och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Späd lite med gurkspadet. Hacka tomaten. Blanda gurka, tomat och Kesellaröran. Servera "röran" på gott grovt bröd och dekorera med h...

2

Lägg aprikoserna i vatten ett par timmar så att de mjuknar. Skär dem och katrinplommonen i småbitar. Pressa apelsinen och riv äpplet på den grova sidan av rivjärnet. Smula ner jästen i en bunke. Vä...

1

Skala rabarbern och skär den i 1/2-1cm bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med socker och koka ca. 10 minuter på svag värme. Häll upp den i en skål, låt svalna och kyl. Vispa ihop äggulor, strös...

4

Ugn, 200°C. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda. Jämna till ytan på bröden med en slev. Spraya ö...

1 h
2

Lägg grytan i vatten 10-15 minuter. Skär köttet i mindre bitar. Bryn dem ev i matfettet i en stekpanna. Skala lök och potatis. Skär dem i skivor. Det går bra att använda matberedare. Varva potatis,...

6
7

Dag 1: Blanda i en bunke: Rågkärnor solrosfrön el. solroskärnor Linfrön Brödkryddor Salt häll 5 dl kokande vatten över blandningen och rör om tills allt är blött. lägg plastfolie över bunk...

3 h
2
6

Avlägsna eventuella dåliga bladkanter på rödkålshuvudet. Strimla kålen fint. Använd inte rotstocken, utan bara själva bladen. Lägg den strimlade kålen i en gryta och tillsätt koncentrerad svartv...

1
6

Sätt på ugnen. 225 grader. Ruta svålen med en vass kniv. Täck i långpannan med vatten en bit upp på steken. När vattnet kokar i formen vänd steken med svålen ner i vattnet, ca 15 minuter, tills...

2 h
6
4

Blanda senap, sirap, farinsocker, vinäger, salt och vitpeppar i en skål eller matberedare. Tillsätt oljan, först droppvis sedan i en stråle under kraftig vispning. Blanda i den hackade dillen....

6-8
2

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Häll i resten av vattnet, vetekross, fibrex-flingor, salt och brödsirap. Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet, lite i taget,...

3
2

Ugn: 150 grader. Grovhacka frukten. Koka upp vattnet. Häll vattnet över frukt, kross, linfrö, solrosfrö och vetekli och rör om till en gröt. Låt den stå 1 timme. Tillsätt mjöl, bikarbonat, fil o...

3
1

Rör ner majonnäsen och senapen i crème fraichen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Låt vila i kylskåpet minst ett par timmar innan servering. Den blir godas...

8-10

Värm filmjölken till 37°. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta till en lös deg, ca 10 min. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200°. Häll degen i en smord, avl...

1 h 30 min
10

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva potatisen tunt, tex. 3.0 på mandolin och gör detsamma med löken. Bryn lök i smör och varva sedan potatis, kött och lök i en gjutjärnsgryta med lock. Krydda me...

2-4

Skär fickor i svålen, från utsidan ända in till köttet. Svålraderna bör vara ½ cm breda. Salta svålen. Gnid in svålen med salt och var noga med att det kommer ner salt i svålfickorna. Stoppa in...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.