Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Danska frikadeller

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 35 minuter
Skriv ut

En god och mättande rätt

Ingredienser

Instruktioner

Låt ströbrödet svälla i vätskan ca 10 min blanda sedan ner färs salt och peppar Tillsätt ägget och arbeta färsen smidig forma den till jämna bullar Koka upp vatten med saltet lägg ca hälfen av bullarna i kastrullen och låt dem sjuda 6-8 min tag sedan upp dem och gör på samma sätt med resten smält matfett till såsen i en kastrull tillsätt curryn och låt detta fräsa någon minut Rör ner mjölet och späd med kokspadet från friladellerna till en slät sås låt den sjuda 3-5 min tillsätt ev lite grädde och smaksätt med peppar ev salt och mera curry lägg frikadellerna i såsen och låt dem bli genomvarma före serveringen servera kokt potatis till och grönsaker det smakar bra även med ris och en sallad lycka till !

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • karin66 27 februari 2008

    Denna rätt har inget med danska frikadeller att göra det är danska ködboller

  • karin66 27 februari 2008

    Denna rätt har inget med danska frikadeller att göra det är danska ködboller

  • Lejna 11 april 2008

    Låter gott det där! Men danska frikadeller, som jag fått lära mig (min släkt är från Köpenhamn med omnejd), de steker man. Min farmor använde gårdagens (vita) bröd och/eller havregryn istället för ströbröd. Vatten och/eller mjölk och ett extra ägg. Man tar vad man har råd till. Det blir nästan lika mycket bröd, ägg- och mjölksmet som det är färs. Höll på glömma - en riven lök också! Sedan formar man med hjälp av två matskedar (bestick alltså) en fin avlång frikadell. Stek på medelvärme. Ät med t ex stuvad vitkål (eller stuvad persilja) och kokt potatis. Billig mat och supergott!

  • Monika46 3 augusti 2008

    Denna rätt är inte Danska frikadeller...har en dansk mor som lagat denna rätt många gåner eftersom det är min älsklingsrätt... Här under kommer ett äkta danskt recept på Danska Frikadeller... Ingredienser: 400 gr fläskfärs 1 dl mjölk 1 dl vetemjöl 1½ salt 3 krm svartpeppar 1 ägg Blanda samman alla ingredienserna. Låt stå o dra cirka 20 minuter. Smält smör på ett stekjärn. Ta en matsked doppa skeden i det smälta smöret med jämna mellanrum (så inte smeten klibbar fast) fyll skeden med färs och klicka upp dem i det brynta smöret i stekjärnet. Bryn väl på bägge sidorna och gör en god brunsås av stekskyn. Sås: slå 3-4 dl mjölk i skyn, krydda såsen med ½ krm malen kryddpeppar, salt och lite socker. Gör en jämning med lite mjöl o vatten o vispa i såsen. Ni har nu en äkta dansk nationalrätt.

  • mbn65 11 december 2008

    danska ködboller = svenska frikadeller och tvärt om och det vet ni säkert om, ni vill bara gnälla. Vill man hitta fel så gör man, gnällpottor!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.