Instruktioner
Låt ströbrödet svälla i vätskan ca 10 min blanda sedan ner färs salt och peppar
Tillsätt ägget och arbeta färsen smidig forma den till jämna bullar
Koka upp vatten med saltet lägg ca hälfen av bullarna i kastrullen och låt dem sjuda 6-8 min tag sedan upp dem och gör på samma sätt med resten
smält matfett till såsen i en kastrull tillsätt curryn och låt detta fräsa någon minut
Rör ner mjölet och späd med kokspadet från friladellerna till en slät sås låt den sjuda 3-5 min
tillsätt ev lite grädde och smaksätt med peppar ev salt och mera curry
lägg frikadellerna i såsen och låt dem bli genomvarma före serveringen
servera kokt potatis till och grönsaker
det smakar bra även med ris och en sallad
lycka till !
Denna rätt har inget med danska frikadeller att göra det är danska ködboller
Denna rätt har inget med danska frikadeller att göra det är danska ködboller
Låter gott det där! Men danska frikadeller, som jag fått lära mig (min släkt är från Köpenhamn med omnejd), de steker man. Min farmor använde gårdagens (vita) bröd och/eller havregryn istället för ströbröd. Vatten och/eller mjölk och ett extra ägg. Man tar vad man har råd till. Det blir nästan lika mycket bröd, ägg- och mjölksmet som det är färs. Höll på glömma - en riven lök också! Sedan formar man med hjälp av två matskedar (bestick alltså) en fin avlång frikadell. Stek på medelvärme. Ät med t ex stuvad vitkål (eller stuvad persilja) och kokt potatis. Billig mat och supergott!
Denna rätt är inte Danska frikadeller...har en dansk mor som lagat denna rätt många gåner eftersom det är min älsklingsrätt... Här under kommer ett äkta danskt recept på Danska Frikadeller... Ingredienser: 400 gr fläskfärs 1 dl mjölk 1 dl vetemjöl 1½ salt 3 krm svartpeppar 1 ägg Blanda samman alla ingredienserna. Låt stå o dra cirka 20 minuter. Smält smör på ett stekjärn. Ta en matsked doppa skeden i det smälta smöret med jämna mellanrum (så inte smeten klibbar fast) fyll skeden med färs och klicka upp dem i det brynta smöret i stekjärnet. Bryn väl på bägge sidorna och gör en god brunsås av stekskyn. Sås: slå 3-4 dl mjölk i skyn, krydda såsen med ½ krm malen kryddpeppar, salt och lite socker. Gör en jämning med lite mjöl o vatten o vispa i såsen. Ni har nu en äkta dansk nationalrätt.
danska ködboller = svenska frikadeller och tvärt om och det vet ni säkert om, ni vill bara gnälla. Vill man hitta fel så gör man, gnällpottor!