I Danmark brukar man ofta koka sina köttbullar eller frikadeller som de i regel kallas. Det ger en mild smak som lämnar plats på scenen för den goda currysåsen.
Instruktioner
- Skala sellerin och dela den i mindre bitar. Koka upp vatten med salt och citronskivor i en gryta. Lägg i sellerin och låt den koka 10 minuter. Häll sellerin i ett durkslag över en vid gryta och ställ buljongen åt sidan.
- Vispa ihop mjölk, ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla 10 minuter. Blanda kalvfärs och fläskfärs i en skål och rör ner ströbrödsblandningen, lök och lite salt och peppar.
- Koka upp selleribuljongen i en stor gryta. Forma färsen till bollar och sjud dem i buljongen ca 8 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta upp frikadellerna med hålslev och håll dem varma på ett fat. Sila buljongen och spara 5 dl.
- Gör såsen. Smält smöret i en gryta. Tillsätt lök och fräs utan att löken får ta färg. Lägg äpple och curry i grytan. Strö över mjöl och rör om. Häll i den varma buljongen och blanda. Låt såsen koka upp och sjuda 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och rör ner det mesta av persiljan, men spara lite till garneringen.
- Servera frikadellerna med currysåsen och ris. Garnera med resten av persiljan.
Publicerat den
20 september 2012
Liknande recept
Skriv kommentar