Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Danskt rågbröd

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Rågbröden tar lång tid att jäsa för att få full arom, men de kräver inte särskilt stor arbetsinsats. Receptet ger ett tungt och kompakt bröd, precis som hos bagaren eller i butiken i Danmark. Skär tunna skivor och lägg på massor av pålägg, för ett riktigt danskt smørrebrød. Krosset - skall blötläggas eller kokas innan det blandas i degen. Dels för att mjukna, dels för att inte suga vätska från degen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Häll i resten av vattnet, vetekross, fibrex-flingor, salt och brödsirap. Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet, lite i taget, tills degen blir smidig och släpper bunken. Låt jäsa 1 - 1 ½ timme. Knåda ordentligt igenom degen på bakbordet så alla gasblåsor försvinner. Dela degen i tre delar och kavla ut till avlånga bitar som rullas till tre bröd. Lägg i smorda bakformar, ca 1 1/2 liter, med skarven neråt.
  2. Ställ bröden att jäsa under bakduk ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250° så den är varm tills bröden är färdig jästa.
  3. Pensla bröden med smält matfett. Grädda dem på nedersta falsen i ugnen ca 1 1/4 timme. Sänk temperaturen till 175° när du satt in plåten.
  4. Låt bröden svalna i bakduk. De blir godast om de får mogna något dygn.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • fwe 29 januari 2009

    Mycket gott. Tenderar dock att få väldigt hård yta. Eventuellt kan man grädda den lägre temperaturen från början.

  • herrp 8 april 2010

    Skorpan mjuknar om bröden får ligga till sig, inlindade i bakdukar. Lägre värme från början ger bara en större torkeffekt och än hårdare skorpa. I stället går det pensla bröden med sedvanlig pensling: 1 dl vatten eller kaffe(kallt) plus 1 tsk potatismjöl och en liten slurk sirap uppvärmes under vispning till vällingkonsistens. På penslasbröden när de tas ur ugnen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.