Danskt rågbröd med surdeg
Instruktioner
- Dag 1:
Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och
rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.
- Dag 2-3:
Blötlägg rågkross i ljummet vatten i 2-3 timmar eller
häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Silaav vattnet.
- Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl och rågmjöl.
Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa
cirka 3 timmar i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 250°.
Pensla brödet med vatten. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med sticka.
- Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst
en dag innan det skärs upp.
Publicerat den
18 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Otroligt gott och mustigt bröd!(Y) Tillsatte även linfrön, russin och solrosfrön i degen och det blev riktigt toppen:) Jag funderar på om man skulle kunna göra samma surdeg med ett ljusare mjöl..någon som vet?:P
Jätte gott och saftigt!