Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Danskt rågbröd med surdeg

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Ingen köpejäst, obefintligt med socker, rikligt med rågkross. Ett härligt danskt rågbröd med mycket god smak och utan all sirap som många recept innehåller.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn, 200°C.
  2. Blanda samman alla ingredienser noggrant, gärna i assistent. Fördela degen i två smörade brödformar som helst skall vara teflonbelagda. Jämna till ytan på bröden med en slev. Spraya över vatten på ytan och låt jäsa under en fuktig bakduk i 12 timmar.
  3. Innan bröden sätts in i ugnen, tag exempelvis ett grillspett i trä och gör 20-30 hål ändå ned till botten i formen. Detta förhindrar att skorpan reser sig från resten av degen.
  4. Grädda i cirka 60 minuter om du använder formar på 2 liter, för formar på 1.5 liter tar det cirka 70-75 minuter. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C.
  5. Tag ut bröden ur ugnen och låt dem ligga kvar i formen cirka 5 minuter. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden. Stjälp upp bröden på galler, slå om en bakduk runt bröden. Har du en lätt skärbräda i plast, lägg denna ovanpå handduken så att kondensen stannar kvar och mjukar upp skorpan. Låt svalna på galler i cirka 2 timmar. Lägg de småljumna bröden i plastpåse för att ytterligare mjuka upp skorpan.
  6. Bröden är klara att skära efter 4-5 timmar. Förvara brödet i kyl, då håller det sig i minst en vecka om plastpåsen försluts ordentligt.
  7. Källa: Jag tror receptet är en variant av ett recept som danska matprofilen Camilla Plum lagat.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.