Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Det här blir ett stort bröd, vill man kan man baka två mindre bröd eller göra små bullar...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Blanda alla ingredienser till blötläggningen i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Dag 2: Grovhacka aprikoserna. Blanda blötläggningen med vatten, vetemjöl, rågsikt, rågsurdeg, jäst och salt. Arbeta ihop degen, antingen i maskin eller för hand. Det blir en ganska kladdig och tung deg som ska röras kraftigt inte knådas.
  3. Arbeta in pumpakärnor, aprikoser och russin i degen. Smörj en avlång form 1½-2 liter. Lägg degen i formen, den ska fylla ca 2/3 av den. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1½-2 timmar. Det är en tung deg som inte ökar så mycket i volym under jäsningen. Eller gör mindre bröd av degen. Skär i så fall degen i 20 bitar och forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Fördela dem på bakpappersklädd plåt. Täck med plastfolie. Låt jäsa i 1½-2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten och strö på lite pumpakärnor precis före gräddning. Grädda brödet i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 45 minuter. För små bröd: Sänk till 225 grader efter 10 minuter och grädda ytterligare ca 20 minuter.
  5. Ta ut brödet, låt svalna något. Ta ut det ur formen och lägg det på ett galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.