- Serverar: 1 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Det här blir ett stort bröd, vill man kan man baka två mindre bröd eller göra små bullar...
Instruktioner
- Dag 1:
Blanda alla ingredienser till blötläggningen i en bunke. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.
- Dag 2:
Grovhacka aprikoserna.
Blanda blötläggningen med vatten, vetemjöl, rågsikt, rågsurdeg, jäst och salt. Arbeta ihop degen, antingen i maskin eller för hand. Det blir en ganska kladdig och tung deg som ska röras kraftigt inte knådas.
- Arbeta in pumpakärnor, aprikoser och russin i degen.
Smörj en avlång form 1½-2 liter. Lägg degen i formen, den ska fylla ca 2/3 av den. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1½-2 timmar. Det är en tung deg som inte ökar så mycket i volym under jäsningen.
Eller gör mindre bröd av degen. Skär i så fall degen i 20 bitar och forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Fördela dem på bakpappersklädd plåt. Täck med plastfolie. Låt jäsa i 1½-2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten och strö på lite pumpakärnor precis före gräddning.
Grädda brödet i 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 45 minuter. För små bröd:
Sänk till 225 grader efter 10 minuter och grädda ytterligare ca 20 minuter.
- Ta ut brödet, låt svalna något. Ta ut det ur formen och lägg det på ett galler.
Publicerat den
17 oktober 2011
Liknande recept
Skriv kommentar