Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Den äkta Napoletanska Pizzan - Pizza Napoletana Verace

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 6 timmar 20 minuter
Skriv ut

Jag har länge velat baka den riktiga napoletanska pizzan hemma men har aldrig kommit över ett bra recept som liknar den jag smakat i Napoli. För ett tag sedan hittade jag hemsidan Associazione Vera Pizza Napoletana - en förening för bevarandet av napolitansk pizza där dem har det äkta receptet som man kan ladda ner. Den äkta napolitansk pizza enligt Vera Pizza Napoletana ska göras på mjöl, naturlig jäst och vatten. Degen ska knådas med händerna, ingen kavel eller maskin, och gräddas i en vedeldad ugn i runt 450 grader. Eftersom jag inte har en vedugn hemma i mitt kök så har jag ändrat lite på receptet och jag kan lova att smaken är väldigt lik den äkta napoletanska pizzan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll i vattnet i er bakmaskin och sedan saltet, blanda väl så att det smälter. Tillsätt 10% av det totala vetemjölet och smula ner jästen och kör igång er bakmaskinen.
  2. Häll gradvis resten av vetemjölet medans bakmaskinen jobbar degen på lag hastighet. Se till att ni håller i mjölet under ca 10 minuters tid. Låt sedan degen knådas av maskinen i ca 20 minuter på låg hastighet och kontrollera att degen inte blir för kletig eller för torr.
  3. Första jäsningen: i bakmaskinen i cirka 2 timmar. Efter två timmar ta upp degen och forma små bollar, ca 180-250 g var. Så fort du har format små bollar är degen redo för den andra jäsningen som varar i cirka 4 till 6 timmar.
  4. Jag la upp bollarna på en ugnsplåt och la in dem i ugnen med en handuk ovanpå och lät dem vila i 4 timmar, låt den inte jäsa mer än 6 timmar.
  5. Efter den andra jäsningen ta ut degen med hjälp av en spatel och placera den på ett mjölat bakbord för att förhindra att degen fastnar.
  6. Utan hjälp av er kavel, försök att kavla ut er deg med fingertopparna, det är lite klurigt i början men efter några gånger så kommer det att gå lättare. Degen ska inte vara högre än 0,4 cm med en 10% tolerans.
  7. Täck degen med tomaterna (klipp med en sax för att dela tomaterna), strö på med lite salt, olja och grädda sedan i ugnen på 220°C i 15 minuter.
  8. Ta ut pizzan från ugnen och strö på rikligt med riven fior di latte och färska basilikablad.
  9. Grädda pizzan igen i mitten av ugnen tills osten smält ordentligt, cirka 5 minuter. Innan du skär upp den och servera så låt den stå någon minut så att osten drar åt sig.
  10. Den äkta Napoletanska Pizzan måste vara mjuk, elastisk och lätt att vika i mitten som en bok. Jag är otroligt nöjd med resultatet, speciellt eftersom jag har förberett det hemma i mitt kök, utan några ordentliga verktyg. Helt enkelt med hjälp av min bakmaskin och min skrangliga ugn. Det är absolut värt att prova även om ni tycker att det tar lång tid, jag lovar att ni inte kommer bli besvikna:)
  11. Besök gärna min blogg där du kan hitta alla mina recept: www.paradiserecipe.com

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • FCKAP 10 april 2010

    Låter som ett mycket gott recept, skall prova det nästa gång. Ett tips om man (som de flesta) inte har en vedeldad ugn är att skaffa en "pizzasten" (täljstensskiva) som man lägger in på ugnsgallret. Det får pizzan att även gräddas underifrån. Kalasgott! / Pelle

  • hogpi 15 februari 2013

    Detta ska prövas! Men jag har aldrig förr hört talas om naturlig jäst. Kan jag använda vanlig färsk jäst istället och i så fall hur mycket?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.