Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dillkött à la Per Morberg

(10 kommentarer)  
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

En perfekt rätt till söndagsmiddagen.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj grönsakerna noga. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet. Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn, timjan och salt. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca 45 min - 1 timma. Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och koka upp. Smaka av med dillreduktionen och eventuellt med mer salt och peppar. Red av med idealmjöl till en simmig konsistens. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.
 2. Dillreduktion Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda sakta i 5 min. Sila av och använd så mycket du önskar i "styrka" till dillköttet (jag tog ca hälften).
 3. Servera ihop med kokt potatis.

Liknande recept

Kommentarer (10)

 • maneten 14 maj 2010

  Hej Har du gjort detta? Det står 5 dl socker, låter otroligt mycket! Kollar man andra recept så är det matskedar. Håller på just nu med dillkött men jag får gå efter sockermängden från annat recept så länge.

 • Tesserese 14 maj 2010

  Ja så ska det vara. Jag har inte skrivit fel.

 • sockertopen 3 augusti 2010

  laggade till dillköttet exakt som receptet, underbart gott

 • Godbrain 7 oktober 2010

  Hej! Jag reagerade också över sockermängden, det låter ju som rena sockerlagen.... Hittade denna länk: http://www.facebook.com/topic.php?uid=144237753848&topic=15725 vilken visar samma recept. Här är används en dl socker till en liter vatten, vilket låter mer rimligt i mina öron.

 • feffe87 11 oktober 2010

  Jag gjorde enl. receptet men använde dubbelt så mycket av alla ingredienser förutom dillreduktionen. Av den tog jag ca 1/4-1/3 och trots det blev det allt för sött! Mitt tips är att använda mindre socker och så sockra lite när man smakar av om det behövs. Ska testa det nästa gång och då tror jag det blir en vinnare, dillkött är ju en riktigt smakfull klassiker:-)

 • Tesserese 11 oktober 2010

  Har googlat en del och det finns rätt många matbloggar som använder sig av detta receptet. Jag har gjort enligt detta recept massor med gånger och ingen har klagat, har tom fått kommentarer som det godaste dillköttet dom nånsin har ätit. Smaken är ju olika.

 • Pellis-69 14 december 2010

  Skönt att höra fler som reagerat på sockermängden. Jag lagade rätten med 1 kg kalv. Av reduktionen tog jag ca. 1/3. När jag smakade av höll jag på att baxna, sötman tog helt över den annars så underbara dillsmaken. Ska laga denna rätten igen men med mycket, mycket mindre socker... Då blir den helt underbar, det kan jag lova...

 • Tesserese 16 december 2010

  Jag vill ej ha fler klagomål på detta recept! Jag har sett på "Vad blir det för mat" som Per Morberg har och han gjorde precis som det står i detta recept.

 • Hemlagad 25 december 2010

  Det är inte ditt fel T ! Jag brukar använda ett par matskedar till den mängden vätska. Har för övrigt inget större förtroende för Morbergs matlagningsfärdigheter ej heller hans sätt att jaga.

 • Hagdal 16 januari 2011

  Hej Tesserese. Rätten är kanon! Gjorde den på älg och som sagt sagolik. När det sedan gäller Per M så har ger jag inte mycket för hans slabbiga matlagning. OK, han är skådis och agerar naturligtvis efter det, men att doppa skjortärmarna i maten och dra fingrarna genom sitt flottiga (men förhoppningsvis rena) hår när han bakar är smaklöst. Klagomål på ditt recept ska du absolut inte ha, utan om man inte smakar sig fram utan bara vräker i efter recept så får man (som vissa gjort enl. inlägg) skylla sig själv. Själv som bördig från Skåne, där man skvätter i socker i princip allt, så börjar jag alltid försiktigt när jag smaksätter och, som sagt, prövar mig fram. Tack Tesserese för ett gott recept. Glad spis Peter

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.