Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dillkött med Dillpilaff

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det persiska köket domineras varken av chili eller grädde utan något så nyttigt som örter och sötsura smaker, och dill är en böjelse som svenskar och iranier har lika mycket av. I den här rätten förenas det svenska och persiska. 1+1=10 !!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Bryn i olja i omgångar. Ta ur pannan. Hacka och bryn löken.
  2. Lägg kött och lök i en gryta och häll på vatten så det täcker och lite till. Salta och peppra. Koka upp. Skär av dillstjälkarna och lägg dem överst i grytan utan att röra om. Koka en timme för lammkött, två för högrev, märgpipa eller ytterlår.
  3. Lägg riset i en nonstick-kastrull. Spola på med varmt vatten och skölj med hjälp av handen tills vattnet är mjölkvitt. Häll av och upprepa med kallt vatten tills sköljvattnet är någorlunda klart. Häll i vatten så det står ca 1½ cm ovanför riset och koka upp utan salt. Låt koka 4-5 minuter.
  4. Häll riset i ett durkslag. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll olja så det täcker botten. Skölj riset i varmt vatten så den sista lösa stärkelsen försvinner. Strö över salt och torkad dill, lite i taget och fördela i hela rismängden. Skär potatisen i tunna skivor och täck kastrullbotten med skivorna.
  5. Häll försiktigt tillbaka riset i kastrullen. Packa inte, det ska vara luftigt. Gör ett par hål med fingret så ångan kan leta sej fram lättare. Ringla gärna över lite flytande smör/margarin, eller hyvla några tunna smörskivor och lägg överst. Det behövs inte, men det blir godare.
  6. Häll på ½-1 dl vatten och lägg på tättslutande lock. Låt stå på plattan med lite mer än kokvärme/lite mindre än stekvärme 40-60 minuter.
  7. När köttet kokat klart rör du ut vetemjölet med lika mycket vatten. Ta upp dillstjälkarna. Häll sockret och ättikan i grytan och därefter redningen under omrörning. Koka upp och ta sedan genast av värmen. Hacka den färska dillen och rör ner.
  8. Häll dillköttet i en skål. Stjälp upp pilaffen på ett risfat/tårtfat. Den ska lossna utan problem.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.