Det hälsosamma dinkelmjölet har blivit allt mer uppmärksammat och uppskattat de senaste åren. Det här brödet blir mycket gott och mustigt. Servera det gärna varmt eller ljummet, med t ex en sallad och en god ost.
Instruktioner
- Blanda de båda mjölsorterna i en skål tillsammans med 1 dl polenta, koriander, paprikapulver och salt. Gör en grop i mjölet, smula ner jästen och strö över sockret.
- Häll 1 ½ dl ljummet vatten över jästen.
Rör försiktigt samman jäst, socker och lite mjöl från kanten på gropen med vattnet.
Blanda bara ingredienserna i gropen, det mesta av mjölet ska ligga kvar längs kanterna.
Strö över lite mjöl, täck skålen med en handduk och låt fördegen jäsa 20 min i rumstemperatur.
- Tillsätt kesella och 2 dl ljummet vatten.
Arbeta samman alla ingredienser i skålen med elvispens degkrokar till en smidig deg.
Täck över och låt jäsa 20 min.
- Ta bort ev fettrand från skinkan och tärna den fint. Tillsätt skinkan när degen har jäst och arbeta igenom degen ordentligt med elvispens degkrokar.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
Dela degen i 3 bitar och forma varje degbit till en 30 cm lång rulle. Strö ut resten av polentan på bakbordet och rulla bröden i polentan.
Lägg brödrullarna på plåten och tryck till dem lätt. Täck över med en handduk och låt jäsa 20 min
- Skär skåror i bröden, sätt in i ugnen och grädda 30 min. Ta ut bröden, pensla med vatten och låt svalna på galler.
Publicerat den
14 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar