Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dinkelbrödet med fänkål och kummin

 
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 15 minuter
Skriv ut

Lycka till! Fänkål lindrar uppblåsta magar och stimulerar matsmältningen. Det är också väldigt gott som te - lite lakritsaktigt och som sagt bra för magen. Dinkelmjölet ger brödet ett högre proteininnehåll och innehåller också mineraler och vitaminer i högre grad än vetemjöl.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda ingredienserna i den övre listan i en bunke, rör om och låt det stå i en till två timmar och svälla.
  2. Fänkåls- och kumminfröna behöver man mala lite i en mortel först, så kommer mer av smaken fram.
  3. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och blanda ner i bunken. Tillsätt dinkelsikt och fullkornsdinkel under omrörning och låt därefter degen stå och jäsa i med handduk över i en timme.
  4. Eftersom dinkel känns lite lösare än vanlig vetedeg och lätt flyter ut på plåten, brukar vi göra detta bröd i avlånga brödformar.
  5. Du behöver tre stycken till detta recept.
  6. Smörj dem med lite smör på kanterna och klipp till bakplåtspapper som passar till bottnarna och placera pappret i formarna.
  7. Mjöla bakbordet med ca 2 dl dinkelsikt och knåda igenom den jästa degen lätt. Knåda in lite mer mjöl i degen om det behövs. Dela sedan degen i tre delar som du formar avlångt och placerar i brödformarna. Nu är det dags för jäsning igen i omkring 30 minuter.
  8. Pensla sedan bröden med ägg och strö över sesamfrön eller solrosfrön. Grädda brödet i 250 grader i 15 min och sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i 25-30 minuter till. Om du vill kan du därefter tippa upp bröden på en plåt, vända dem upp och ner och grädda dem en stund till, så blir det lite skorpa även runtom brödet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.