Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Dinkelkubb

(1 kommentar)  
  • Serverar: 30 portioner
  • Tid: 3 dagar 30 minuter
Skriv ut

Gott, hållbart, och nyttigt! Ett lite tidskrävande bröd, men nästan inget jobb!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1 Rör ihop alla ingredienser från dag 1 till en ganska lös deg. En trägaffel räcker som redskap. Tillsätt mjölet sist. Täck bunken med plastfilm, picka några hål i plasten med en gaffel. Låt degen stå i 24-36 timmar i rumsvärme.
  2. Dag 2 (bak dag) Nu luktar degen lite surt, perfekt! Rör i brödkryddorna + resterande mjöl. Blanda ordentligt men även här räcker det att använda en trägaffel.
  3. Smörj och mjöla en rund bakform 2 liters. Klicka i den kladdiga degen och pressa ut degen så jämt som möjligt i formen. Strö över lite mjöl och släta till ytan med handen. Nagga sedan degen tätt med en gaffel.
  4. Jäs sedan degen i formen 1-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i 1 tim och 10 min, ta ut brödet ur ugnen och vält ur det ur formen på galler och grädda ytterligare 10-15 min upp och ner.
  5. Låt brödet svalna väl inlindat i brödhandduk. När brödet svalnat lägg det med handduk i en stor plastpåse, slut den väl och låt brödet mogna 1-2 dygn.

Kommentarer (1)

  • MissBi 6 januari 2009

    Mmmm. gott bröd lilla drottning!! Och så nyttigt sen!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.