- Serverar: 30 portioner
- Tid: 3 dagar 30 minuter
Skriv ut
Gott, hållbart, och nyttigt!
Ett lite tidskrävande bröd, men nästan inget jobb!
Instruktioner
- Dag 1
Rör ihop alla ingredienser från dag 1 till en ganska lös deg. En trägaffel räcker som redskap. Tillsätt mjölet sist. Täck bunken med plastfilm, picka några hål i plasten med en gaffel. Låt degen stå i 24-36 timmar i rumsvärme.
- Dag 2 (bak dag)
Nu luktar degen lite surt, perfekt!
Rör i brödkryddorna + resterande mjöl. Blanda ordentligt men även här räcker det att använda en trägaffel.
- Smörj och mjöla en rund bakform 2 liters. Klicka i den kladdiga degen och pressa ut degen så jämt som möjligt i formen. Strö över lite mjöl och släta till ytan med handen. Nagga sedan degen tätt med en gaffel.
- Jäs sedan degen i formen 1-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader. Grädda i 1 tim och 10 min, ta ut brödet ur ugnen och vält ur det ur formen på galler och grädda ytterligare 10-15 min upp och ner.
- Låt brödet svalna väl inlindat i brödhandduk. När brödet svalnat lägg det med handduk i en stor plastpåse, slut den väl och låt brödet mogna 1-2 dygn.
Publicerat den
11 maj 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Mmmm. gott bröd lilla drottning!! Och så nyttigt sen!