Sätt ugnen på 150˚C. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst.
Tillsätt oljan och sikta ner vetemjöl och hjorthornsalt. Blanda snabbt samman till en smidig deg.
Dela degen i 4 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla varje bit till en lite boll och lägg på plåt med bakplåtspapper, lägg inte kakorna för tätt, de flyter ut lite i ugnen. Grädda drömmarna mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.
Tips
Kokosdrömmar
Ta lite kokosflingor i händerna när du rullar drömmarna.
Valnötsdrömmar
Byt rapsoljan mot lika mycket valnötsolja och garnera med en halv valnöt innan du sätter in plåten i ugnen.
Nötdrömmar
Strö lite hackade hasselnötter över drömmarna innan plåten innan du sätter in plåten i ugnen..
Tigerdrömmar
Dela degen i två delar. Fördela 1 msk kakao i den ena degen. Ta en liten bit av varje deg och rulla ihop till kulor.
Citrusdrömmar
Tillsätt 2 tsk rivet apelsin-, citron- och limeskal samtidigt med mjölet.
Saffran- och apelsindrömmar
Tillsätt 1/2 g stött saffran och 1/2 tsk rivet apelsinskal samtidigt med mjölet.
Ökensand
Öka smörmängden till 200 g och uteslut oljan. Smält smöret och låt det koka tills det börjar bli brynt och börjar dofta gott av nötter. Låt smöret kallna tills det blir stelt igen och vispa det med 2 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt 5 dl vetemjöl och 1 tsk hjorthornssalt och baka på samma sätt som vanliga drömmar