Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ediths danska äppelkaka

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Denna äppelkaka gjorde min mor ofta i äppeltider och den var supergod. Man kan även köpa färdig äppelmos och använda.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala äpplena och ta bort kärnhuset, dela sen äpplena i klyftor och koka dem i en gryta tillsammans med lite vatten. Rör om då och då. När äpplena börjar mosa sig häller du i sockret lite i sänder och smakar av hur sött du vill ha ditt mos. (Man kan även ta färdiglagad köpt mos, då går det snabbare.) . Smält 150 g smör i en stekpanna. Häll i skorpmjöl och socker och bryn det försiktigt. Rör om ofta så inte skorpmjölet bränns. När skorpmjölet börjar få lite färg så strö du i lite kanel och rör om väl.
  2. Tag en gratängform med höga kanter (5-6 cm) och häll en tredjedel av skorpmjölsblandningen i botten. Varva sedan med äppelmoset, skorpmjöl, mos och avsluta med skorpmjöl. Du skall nu ha 3 tunna lager med skorpmjöl och 2 tjocka lager med äpplen.
  3. Vispa grädde och strösockor, till det blir lagom tjockt. Bred vispgrädden över äppelkakan. Låt äppelkakan/kakorna stå övertäckt med folie i kylskåp, i minst 2-3 timmar innan servering. Detta för att kakan skall hinna safta sig.
  4. OBS! Man kan även servera äppelkakan med mjuk vaniljglass.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • ylwa 21 oktober 2008

    Hej. Detta recept har jag letat efter. Min svärmor som var från Danmark gjorde den alltid till jul. Har försökt att göra den på en höft, men den har aldrig blivit riktigt bra. Nu ska jag testa med ditt recept. Tack och ha en trevlig dag. Mvh Ylwa

  • Sus62 11 augusti 2009

    Hej. Det var fantastikt roligt att få ta del av det här receptet. Har ätit det många gånger hemma hos min danska mamma. Nu vet jag hur jag skall göra det själv nästa gång hon besöker mig!

  • ylwa 3 oktober 2009

    Jätte god, precis som jag ville ha den. Tack.

  • gds877 6 september 2010

    Så gott med de svenska äpplena.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.