Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ediths goda jul och påsksill.

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 6-8 portioner
 • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Denna sill gjorde min mor varje jul och påsk så länge jag kan minnas. Den är underbart god tack vare att den urvattnas i mjölk. Den räcker till 6-8 personer när man har den som bufférätt.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Urvattna de salta sillarna sålunda: Dag 1: Häll vatten i en stor skål/spann, det skall vara så mycket vatten att det täcker sillarna ordentligt och att sillen inte ligger tätt. Lägg de salta sillarna i vattnet och låt det stå och dra i cirka 1 dygn, byt vatten 1 ggr under dygnet. Slå av vattnet och skölj sillarna väl.
 2. Dag 2: Lägg nu sillarna i hälften vatten och hälften mjölk, så det täcker ordentligt. Lägg i de salta sillarna och låt dem dra i mjölkblandeningen i 1 dygn. Slå mjölkblandningen i vasken och skölj sillarna mycket noga i vatten.
 3. Dag 3: Lägg sillarna i vatten igen och låt dem dra i ytterligare 1 dygn, men byt vattnet 1-2 gånger under sista dygnet.
 4. När urvattningen är färdig: Häll av vattnet och ta upp sillarna och låt vattnet rinna av.
 5. Gör under tiden ättikslagen: Slå vatten i en stor skål eller spann med lock. Häll ättika och socker i vattnet och rör om tills sockret smält ordentligt. Ta mer ättika och socker och smaka dig fram tills du får en lagom stark ättikssmak, den skall vara ganska stark och söt.
 6. Skiva de gula lökarna och dela på lökringarna. Skiva sillen i 2 cm breda bitar och lägg ner dem i ättikslagen, genom att varva sillen med lökringarna. Rör om ordentligt. Låt sillen stå i ättikslagen i 3 dygn innan serveringen, så gör sillen i god tid innan Ni skall servera den. Rör om i sillen 1 ggr/dag under de 3 första dygnen då den står och mognar.
 7. Smaklig spis!

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • Steinlager 19 november 2008

  Detta recept verkar super! Ska göra det nu till jul. Men jag har dock en fråga, "2 grader Perstorps 24 % ättika, eller efter smak", vad menas med grader?

 • ingegerdb 23 december 2008

  Tack för ett superbt recept! Det blev verkligen jättegott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.