Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ediths ris à la Malta med hallon

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Min mor lagade alltid denna rätt till julaftonskvällen. Har aldrig smakat så god ris à la Malta någon annanstans. Alla stönar och njuter när de äter den. Därför vill jag bjuda Er på detta jättegoda superba recept.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Risgröt: Mät upp riset i en sil och skölj riset. Slå ris, vatten och salt i en stor gryta, låt koka upp och rör om. Lägg på locket och låt riset koka ytterligare cirka 10 minuter under omrörning.
  2. Tillsätt mjölken och kanelstängerna, rör om och låt koka upp på nytt. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme i cirka 30-40 minuter utan omrörning (jag brukar stänga av värmen efter att gröten kokt 10 minuter, sen sätter jag på värmen 5 minuter och så växlar jag, så bränns gröten inte i botten). När gröten kokt cirka 15 minuter tillsätter jag socker och smör och smakar av med mer socker och mer salt om det behövs.
  3. Är gröten för tunn låt den svälla ytterligare. Är den för tjock späd med mjölk och rör om. (Låt nu risgröten bli kall innan du gör Ris á la Maltan. Jag brukar koka gröten dagen innan och tar då dubbel sats så äter vi risgröt på lilljulafton och gör Ris á la Malta på julafton.)
  4. Ris à la Malta: Vispa grädden hårt. Blanda ned grädden i risgrynsgröten. Smaksätt med att röra i vaniljsocker.
  5. Lägg till sist i den skalade mandeln och den som får mandeln skall få en gåva. Det kan vara en chockladkartong eller något annat roligt.
  6. Tina hallonen med sockret. Av sockret och hallonen bildas det en underbart god sås till ris à la Maltan.
  7. Servera hallonen till ris à la Maltan. Njut!

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • kantomen 25 december 2010

    Gjorde en saftsås istället men ris á la maltan var kanon!

  • stolpekb 25 december 2010

    Det här blev ju succé! Tog björnbär ifrån frysen istället. Funkar minst lika bra. Däremot var jag inte beredd på att det skulle ta så lång tid innan bären saftade till sig. Så var ute i god tid. Det blev en rejäl sats, vilket ju är bra för den smakade precis lika gott på juldagen!

  • Thornqvizt 23 december 2012

    Vanligtvis äter jag LCHF, men nu till jul ska jag & min fru "synda" lite. Eftersom vi äter LCHF så är vi ganska sockerkänsliga, bytte därför ut 4 tsk vaniljsocer mot vaniljpulver....blev jättegott det oxå. Grymt recept, de här ska vi äta igen. Ha en underbar jul & gott nytt år

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.