Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Egen pressylta

 
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

gör din egen pressylta

Ingredienser

Instruktioner

  1. Du behöver också: en kökshandduk att svepa om syltan bomullssnöre att binda med
  2. Lägg bogfläsket i en gryta tillsammans med kalvkött och svål. Häll på vatten så att det täcker precis. Mät hur mycket vatten som du häller i. Låt köttet koka upp och skumma väl. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Skala löken och stick i kryddnejlikorna. Lägg i lagerblad, lök, krydd- och vitpepparkorn. Sjud köttet mört. Försök att hålla vatten temperaturen kring 90-100°. Det tar ca 1¼ timme. Låt köttet svalna i spadet.
  3. Ta upp köttet, skär loss svålen och skiva köttet tunt. Doppa en handduk i hett vatten och bre ut den i en skål. Klä med svål men spara en bit som läggs överst. Varva köttskivorna, vartannat lager kalv och vartannat lager fläsk. Krydda mellan varven. Lägg den sparade svålbiten överst, vik upp handduken och knyt om.
  4. Sila spadet, låt det koka upp och sänk ner syltan i grytan. Låt sjuda på svag värme 20 minuter.
  5. Lyft upp syltan med en tång, du får inte sticka i den. Lägg den på en tallrik eller liten långpanna och lägg en upp och nervänd tallrik över. Placera en mortel, tung vikt eller en gryta fylld med vatten ovanpå och låt syltan kallna i press.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.