Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ellinors blåbärspaj

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Det här receptet är från boken Till bords med Evert Taube. Så här står det i förordet till receptet: 'Farfar var en sommar hos Ellinor och hennes familj och skulle lära dem hushålla. Blåbärspaj var en av hennes älsklingsrätter sedan uppväxten på Sjösala. Farmor plockade bären inne på själva tomten och serverade med glass och grädde.'

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Ta upp den och låt den vila svalt ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en rund form med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  3. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ned vetemjöl och socker, bred ut blandningen i pajskalet och tryck försiktigt ned bären. Grädda pajen mitt i ugnen 30-35 minuter eller tills fyllningen är vackert gyllenbrun.
  4. Servera med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • frucaos 16 januari 2009

    I jakten på en paj att slänga ihop efter middagen så fastnade jag för den här eftersom den innehåller mandelmassa och jag råkar ha en rulle liggande efter julens "ikke-godis". Återkommer med betyg senare ikväll!

  • frucaos 17 januari 2009

    Eftersom vi vuxna får bestämma blir det inte mer än en trea, tyvärr. Den var alltför söt i vårt tycke. Men om man minskar på sockret en del så tror jag att den kan bli kanongod! Dottern på två år kunde inte få nog ... Hon gav den en 5a! Hade inne den i ugnen i 40 min, den hade fin färg, men var väldigt lös i mitten.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.