Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ellinor´s Sommartårta

 
Skriv ut

Len jordgubbsmousse och frisk lemon curd på mjuka tårt-bottnar gör att tårtan nästan smälter i munnen. Gör den gärna en dag i förväg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna. Dela kakan i 4 bottnar.
  2. Lemoncurd: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.
  3. Jordgubbsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa jordgubbarna till en puré. Blanda purén med sockret och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med purén.
  4. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön med mjölken i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, dra från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse till en slät blandning. Vispa ner den i kastrullen med mjölken och värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Kyl krämen snabbt och rör om då och då. Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Börja med lemoncurd, sedan jordgubbsmousse och sist vaniljkräm. Täck tårtan och låt gärna stå i kyl till dagen efter.
  5. Garnering: Ansa och skär jordgubbarna i tunna skivor. Obs! Spara en fin jordgubbe hel. Vispa grädden till ett fast skum. Täck hela tårtan med hälften av grädden. Spritsa resten av grädden på sidorna. Lägg en krans av jordgubbarna längst ut på tårtan och fortsätt jobba dig inåt tills tårtan är täckt. Placera den hela jordgubben som kronan på verket.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.